PNL, aproape același scor electoral ca la alegerile parlamentare din 2020, în ciuda războiului intern. Liberalii au scăzut doar cu 3%. USR, în picaj

PNL, aproape același scor electoral ca la alegerile parlamentare din 2020, în ciuda războiului intern. Liberalii au scăzut doar cu 3%. USR, în picaj
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ultimul sondaj de opinie arată faptul că, la aproape un an de la alegerile parlamentare, PNL are un scor similar cu cel dinainte de preluarea frâielor guvernării. În ciuda crizei politice și a războiului din coaliție care a culminat cu plecarea USR de la guvernare, intenția de vot a românilor este similară cu cea exprimată la urne în decembrie 2020.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de INSCOP, partidul condus de Florin Cîțu are o intenție de vot de 22%, în scădere doar cu 3% față de alegerile parlamentare din urmă cu 10 luni, atunci când a obținut 25% din voturile românilor.

În ciuda faptului că bătălia internă pentru șefia PNL a fost una dură, partidul pare a avea o evoluție electorală stabilă comparativ cu opțiunile românilor în urmă cu un an. De asemenea, nici atacurile lansate de Ludovic Orban la adresa contracandidatului său, Florin Cîțu, cel care a fost ales președintele liberalilor, nici criticile privind modul în care a fost gestionată pandemia nu a condus la o prăbușire în ceea ce privește sprijinul electoratului liberal.

Nu același lucru se poate spune despre USR, șubrezit de-a binele în ceea ce privește intenția de vot a românilor după declanșarea crizei politice. Astfel, USR a scăzut semnificativ, ajungând doar la 9,8% din intenția de vot, aproape o înjumătățire a intenției de vot.

Marii câștigători ai situației politice și crizelor cu care se confruntă România sunt AUR și PSD. Partidul condus de George Simion și-a dublat scorul electoral, ajungând la o intenție de vot de 17,1%. De asemenea, PSD a crescut continuu în ultimele 10 luni, câștigând 5% în intenția de vot a românilor și ajungând la 35%.

Datele sondajului de opinie la nivel național au fost colectate în perioada 15-27 septembrie 2021 și au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1204 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.8 %, la un grad de încredere de 95%.

Sondajul a fost realizat la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States și finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`