PMP propune partidelor un Pact Naţional pentru Sănătate, pe fondul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus

PMP propune partidelor un Pact Naţional pentru Sănătate, pe fondul crizei sanitare provocate de pandemia de coronavirus

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a propus, miercuri, pe fondul crizei provocate de noul coronavirus (COVID-19), un Pact Național pentru Sănătate.

În acest sens, PMP a făcut către toţi liderii politici din România pentru a elaborarea şi adopta un astfeld e document, pe fondul slăbiciunilor uriașe ale sistemului de sănătate evidențiate în tipul pandemiei de COVID-19.

Eugen Tomac cere luarea de măsuri pentru asigurarea sistemului sanitar

Președintele PMP, Eugen Tomac, menționează în scrisoarea trimisă liderilor politici că Pactul Național pentru Sănătate va reprezentafoaia de parcurs pe care decidenţii guvernamentali, indiferent de culoarea politică, se vor angaja să o respecte cu stricteţe, astfel încât sistemul sanitar din țara noastră să reuşească să ofere servicii de calitate cetățenilor, dar mai ales, să poată face față unor crize similare sau mai grave decât cea pe care o avem de înfruntat astăzi”.

Concret, PMP propune 10 măsuri pe care ei le consideră necesare pentru asigurarea unor servicii medicale de mai bună calitate și tratamente performanțe pentru cetățenii români.

De asemenea, Tomac propune ca măsurile din Pactul Național pentru Sănătate să fie dezbăturți la aceeași masă de factorii politici în parteneriat cu specialiști de renume în domeniul sănătății.

Ce conține Pactul Național pentru Sănătate propus de PMP

  1. Creşterea alocărilor bugetare pentru Sănătate gradual până la atingerea nivelul mediu din UE până în anul 2025. Cheltuielile pentru Sănătate în România sunt cele mai scăzute din UE, atât pe cap de locuitor (1.029 EUR, media UE fiind de 2.884 EUR), cât și ca procent din PIB (5% față de 9,8% în UE);

  2. Crearea unei comisii parlamentare speciale pentru modificarea şi modernizarea legislaţiei în domeniul Sănătăţii, plecând de la proiectul de lege privind reorganizarea și funcționarea sistemului de sănătate, proiect elaborat de cei mai buni specialiști în Sănătate pe care îi are România (proiectul se anexează);

  3. Construirea a 8 spitale regionale cu fonduri europene în cadrul exerciţiului financiar 2021 – 2027;

  4. Investiţii substanțiale în modernizarea spitalelor;

  5. Dotarea cu echipamente performante a tuturor spitalelor judeţene, municipale, orăşeneşti şi a celor care tratează diferite specialități medicale;

  6. Elaborarea unui sistem de remunerare corectă pentru personalul medical adaptat la standarde europene, pentru stoparea exodului către Vestul Europei;

  7. Instruirea și perfecţionarea continuă a personalului medical în contextul progreselor științifice realizate în domeniu;

  8. Dezvoltarea capacităţii de producţie de medicamente în România;

  9. Finanțarea cu prioritate a Institutului Cantacuzino; refacerea în cel mai scurt timp a capacităţii României de a produce vaccinuri;

  10. Alocări speciale de 0,5% din PIB pentru cercetare medicală.

Banii pentru finanțarea investițiilor din Sănătate ar putea veni de la UE

Liderul PMP, Eugen Tomac, vine și cu o soluție de finanțare a acestor măsuri. El spune că România se poate împrumuta oricât peste limita de deficit bugetar pentru a finanţa domeniul sanitar, ținâdnu-se cont de faptul că la nivelul UE s-a decis suspendarea Pactului de Stabilitate şi de Creştere până la 31 decembrie 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus.

„În aceste condiții, pentru prima dată avem șansa să ne împrumutăm pentru a finanța investiții în sănătate (cum ar fi construirea și modernizarea spitalelor, operaționalizarea Institutului Cantacuzino etc), deci nu pentru consum”, adaugă Tomac.

Potrivit președintelui PMP, Eugen Tomac, pentru a reuși este nevoie de voință politică, de respect și asumarea cu seriozitate a acestor angajamente.

Bilanțul epidemiei decoronavirusîn România a depășit 4.000 de infectări

Amintim că Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, 344 noiîmbolnăviri cu coronavirus, iar președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile.

Astfel, bilanțul total ajunge până în prezent la 4.761 infectări cu virusul chinez.

De asemenea, au fost raportate de la începutul pandemiei 215decese ale paciențilortestați pozitiv cucoronavirus.

Ar mai fi de precizat că 528 de persoane sunt vindecate, dar 162 sunt la Terapie Intensivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`