PMP: Noua propunere de comisar european trebuie să vină din partea viitorului Guvern, după moțiune. Viorica Dăncilă, fără legitimitate morală, parlamentară și electorală
PMP solicită premierului Dăncilă „să se abțină” și să nu mai facă o altă propunere de comisar european pentru Transporturi în locul proaspăt-respinsei Rovana Plumb. Formațiunea consideră că această atribuție trebuie să revină viitorului Guvern, având în vedere că actualul cabinet se va confrunta cu o moțiune de cenzură săptămâna viitoare.
„Corect şi firesc ar fi ca noua propunere de Comisar european din partea României să fie făcută de viitorul Premier în cazul în care, aşa cum arată aritmetica parlamentară, actualul Guvern urmează să fie demis”, transmite PMP, printr-un comunicat de presă.
Partidul condus de Eugen Tomac a explicat că, după respingerea Rovanei Plumb, Viorica Dăncilă nu mai are nici „legitimitatea morală”, nici „parlamentară”, având în vedere că noua formulă guvernamentală n-a primit votul Parlamentului, dar nici „electorală”, dat fiind eșecul PSD de la europarlamentare, pentru a face o nouă nominalizare.
Totuși, PMP vede și o parte bună în respingerea Rovanei Plumb din Comisia juridică a Parlamentului European, și anume aceea că oferă „o oportunitate nesperată” României de a nominaliza un comisar european „competent și cinstit” pentru portofoliul Transporturilor.
„Președintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, trebuie sã înþeleagã contextul politic din România și lipsa de legitimitate a actualului Premier. Având în vedere cã sunt probleme cu mai multe persoane nominalizate de diverse țãri în viitoarea Comisie Europeanã (Franþa, Belgia, Ungaria, Cehia etc.), nu ar trebui sã fie o problemã pãstrarea portofoliului Transporturilor pentru România și așteptarea nominalizãrii din partea viitorului Guvern care va primi votul de încredere al Parlamentului.
Vioricãi Dãncilã sã nu-i treacã prin cap sã se autopropunã pentru funcția de Comisar european pentru Transporturi, în contextul în care știe și ea cã Guvernul urmeazã sã fie demis. Pe de o parte, e evident cã nu va fi acceptatã, mai ales cã existã precedentul din 2014 al Sloveniei. Pe de altã parte, ar fi un nou moment în care Dãncilã ar face de râs România”, mai arată comunicatul PMP.