PMP cere Guvernului să ia în calcul și alte măsuri privind votul din Diaspora și vrea o întrevedere cu Viorica Dăncilă. Tomac: Există premise ca eșecul în organizarea alegerilor să se repete

Publicat: 08 07. 2019, 13:31

Liderul PMP, Eugen Tomac, anunță că formațiunea pe care o conduce își dorește introducerea mai multor măsuri referitoare la organizarea următoarelor alegeri în Diaspora, iar în acest sens, reprezentanții PMP au cerut o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă.

Tomac precizează, într-o postare pe Facebook, că el și colegii lui sunt de părere că modificările legislative convenite în Comisia specială pentru legile electorale nu rezolvă toate problemele identificare în procesul electoral. Liderul PMP susține că în acest context există șanse să se repete eșecul din organizarea alegerilor în Diaspora și la următorul scrutin.

”PMP cere Guvernului ca, pe lângă extinderea la 3 zile a procesului de vot, să ia în calcul și alte măsuri în procesul de organizare a următoarelor alegerilor în Diasporă.

I-am solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă o întrevedere pentru a-i prezenta soluțiile identificate de PMP în vederea accesului neîngrădit și nediscriminatoriu a românilor din străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Considerăm că modificările legislative convenite în Comisia specială pentru legile electorale nu rezolvă toate problemele identificate de PMP în procesul electoral și că există premise ca eșecul în organizarea alegerilor în Diasporă de la europarlamentare să se repete.

Partidul Mişcarea Populară a inițiat, din 2016 până în prezent, o serie de modificări legislative care să faciliteze accesul românilor, oriunde s-ar afla aceștia, la procesul democratic din România. Aceste inițiative vizează introducerea votului prin corespondenţă şi a celui electronic pentru mai multe tipuri de alegeri. În 6 iunie a.c., PMP a depus în Parlament o iniţiativă prin care a cerut ca, pentru Diasporă, să se organizeze alegerile în mai multe zile.

Luna trecută, Comisia specială pentru legile electorale și-a însușit propunerile făcute de PMP privind înființarea unui registru electoral pentru românii din străinătate, votul anticipat în diasporă pentru prezidenţiale şi extinderea posibilităţii votului prin corespondenţă la același scrutin electoral.

Am convingerea că expertiza PMP în privința îmbunătățirii accesului românilor la vot, pe care suntem dispuși să o punem la dispoziția Guvernului, poate contribui la creșterea legitimității democratice a aleșilor politici și la sporirea încrederii românilor în instituțiile politice din România”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.