PMP cere Guvernului noi măsuri pentru digitalizarea serviciilor publice. Plata online a impozitelor și decontarea de stat a primei semnături electronice, printre propunerile formulate

PMP cere Guvernului noi măsuri pentru digitalizarea serviciilor publice. Plata online a impozitelor și decontarea de stat a primei semnături electronice, printre propunerile formulate

PMP a solicitat premierului Ludovic Orban noi măsuri pentru digitalizarea serviciilor publice, căci evitarea deplasărilor și mai ales a formării cozilor la ghișee împiedică răspândirea noului coronavirus. Astfel, atrage atenția partidul, e nevoie de plata online a tuturor taxelor și impozitelor locale, actualizarea paginilor online ale primăriilor, simplificarea procedurilor pentru obţinerea semnăturii electronice și decontarea de stat a primei semnături electronice.

În acest context, Eugen Tomac amintește că România e pe ultimul loc în UE la digitalizarea administraţiei publice. Tocmai de aceea, continuă acesta, PMP vine cu patru propuneri privind programul de digitalizare a administrației:

– Unitățile Administrativ Teritoriale sunt obligate să-și actualizeze, în maximum o lună, paginile online, pentru ca oamenii să poată comunica astfel mai ușor cu primăriile; totodată, acestea trebuie să pună la punct portaluri în care să poată fi depuse cereri și încărcate formulare.

– Extinderea la nivelul fiecărei primării a proiectului de plăți online ale tuturor taxelor și impozitelor prin programul www.ghiseul.ro; toți cetățenii ar trebui să aibă acces la acest site, ca să-și poată achita astfel contribuțiile la stat.

– Simplificarea procedurilor pentru obţinerea semnăturii electronice – chiar prin certificare online

– Prima înregistrare a semnăturii electronice de către fiecare persoană fizică sau juridică ar trebui să fie decontată de stat.

Liderul PMP, Eugen Tomac, i-a mai transmis premierului Ludovic Orban că, în vederea digitalizării, cadrul legislativ și instituțional trebuie adaptat continuu. De asemenea, este nevoie de o bază de dată comună tuturor instituţiilor publice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`