Colegiul Național al Partidului Mișcarea Populară (PMP) a solicitat PSD, PNL, USR și UDMR, partidele care și-au asumat noua guvernare, să ia o serie de măsuri „necesare pentru a restabili încrederea între stat și cetățenii săi”.
Printre acestea se numără: convocarea alegerilor prezidențiale până la 1 martie 2025, demiterea conducerii Autorității Electorale Permanente (AEP), Klaus Iohannis să fie convins să-și înceteze mandatul la termen, adică luna aceasta, depolitizarea sistemelor de educație și sănătate, alocarea a 3% din PIB pentru înzestrarea Armatei.
„Având în vedere situația complicată pe care o traversează România în urma alegerilor din acest an, cu evoluții fără precedent și cu o serie de decizii ce au afectat grav încrederea cetățenilor în instituțiile statului român și întreaga clasă politică,
Colegiul Național al Partidului Mișcarea Populară, reunit la Sinaia, solicită partidelor parlamentare care și-au asumat crearea unei majorități guvernamentale să adopte de urgență următoarele decizii necesare pentru a restabili încrederea între stat și cetățenii săi.
În acest sens, considerăm că este esențial ca PSD-PNL-USR-UDMR să întreprindă următoarele decizii politice:
1️⃣ Să convoace alegeri prezidențiale până în data de 1 martie.
2️⃣ Să-l determine, prin dialog instituțional, pe Președintele Klaus Iohannis să își încheie mandatul la termen, în luna decembrie a.c., iar atribuțiile de Președinte interimar să fie preluate de Președintele ales democratic al Senatului.
3️⃣ Să demită conducerea Autorității Electorale Permanente pentru modul în care a gestionat alegerile prezidențiale.
4️⃣ Să adopte legea privind reducerea numărului de parlamentari la maximum 300. Legea a fost adoptată tacit în Senat, trebuie dat doar un singur vot în Camera Deputaților.
5️⃣ Să adopte legea privind transparența totală în administrație, astfel încât toate contractele încheiate și facturile achitate de entități de stat să fie făcute publice în timp real.
6️⃣ Depolitizarea sistemului de sănătate: spitalele să devină entități cu statut de fundație publică cu capital de stat, nu anexe ale filialelor de partid.
7️⃣ Depolitizarea totală a sistemului de învățământ: directorii de școli să fie aleși de profesori și părinți, nu propuși de partide. Alocarea a minimum 6% din PIB pentru Educație.
8️⃣ Înzestrarea Armatei Naționale prin alocarea a minimum 3% din PIB. Ca țară NATO la granița de est a Uniunii Europene, trebuie să fim pregătiți pentru apărarea țării prin politici curajoase de descurajare.
9️⃣ Crearea Secretariatului de Stat pentru Combaterea Dezinformării, instituție condusă de un reprezentant al societății civile, pentru a pregăti un pachet de legi necesare privind combaterea dezinformării și interferențelor străine în procesele democratice.
🔟 Audierea în Parlament a tuturor instituțiilor implicate în procesul de organizare și monitorizare a alegerilor, precum și a entităților private care au permis încălcarea legislației electorale și favorizarea unor competitori.
Cetățenii români așteaptă decizii clare și imediate, la fel și partenerii noștri externi, din partea majorității parlamentare. Pentru a reclădi încrederea între stat și societate, este vital ca cele zece puncte să se regăsească pe agenda viitoarei coaliții de guvernare. În caz contrar, forțele extremiste vor fi încurajate și mai mult să mențină societatea divizată. România trebuie să rămână o țară sigură și stabilă pentru toți, nu doar pentru cei care se agață cu orice preț de putere!”, a transmis PMP, într-un comunicat.