Plenul Senatului a votat Comisia de anchetă privind activitatea autorităţilor în cazul votului la referendum
O comisie de anchetă va verifica cercetările procurorilor în dosarul referendumului de demitere a preşedintelui, din 29 iulie. Decizia a fost luată în Biroul Permanent al Senatului și aprobată în plenul Senatului. Şedinţa a fost una încinsă. PDL a refuzat să desemneze membri în comisie și a părăsit sala, iar liderii USL pentru a întruni cvorumul, au ieşit din şedinţa uniunii ca să fie prezenţi în sala de plen. Acest lucru l-au făcut liderul PNL, Crin Antonescu, şi Ilie Sârbu de la PSD.
Până la urmă, proiectul de înființare a comisiei de anchetă care să verifice activitatea procurorilor a fost votat.
Comisia va fi formată din 11 membri. 4 senatori PSD, 2 din partea PNL, un senator UDMR și unul de la UNPR. Obiectul comisiei de anchetă priveşte modul în care s-au desfăşurat cercetările procurorilor în dosarul referendumului.
Premierul Victor Ponta afirmă că înfiinţarea comisiei de anchetă în cazul referendumului are scopul de a face cunoscute abuzurile procurorilor, iar concluziile acestui for să figureze „consecinţe personale” şi consecinţe instituţionale.
„Cred că este foarte bine ca toate abuzurile care s-au comis să fie cunoscute, pentru că este vorba de oameni în vârstă, oameni din zona rurală, care au fost anchetaţi ca în anii ’50, şi atunci trebuie să învăţăm pentru viitor care sunt garanţiile legale pe care le punem şi controlul asupra instituţiilor statului, pentru ca cetăţenii României să nu mai fie victime ale instituţiilor statului”, a spus Ponta.
Procurorul Gheorghe Muscalu, candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii susține că un control parlamentar al parchetelor şi o subordonare a CSM faţă de legislativ nu poate să existe niciodată. Muscalu afirmă că parchetele își desfăşoară activitatea şi sunt organizate potrivit legii, în vârful ierarhiei ministerului public este procurorul general, iar competenţele în raport cu activitatea ministerului public le are ministrul Justiţiei.