Lansarea platformei#România100 de către Dacian Cioloș a trârnit și mai multă zarvă în mediul politic. Preşedintele insistă că România va avea un premier asumat politic după alegeri, dar speră ca proiectul lui Cioloș să aibă susţinere în rândul partidelor. Fostul președinte Traian Băsescu spune că tehnocratul ar face orice să-și păstreze postul de prim-ministru. Liberalii şi-au anunţat primii sprijinul, în timp ce fostul premier Victor Pontaîl acuzat pe Dacian Cioloş de plagiat. O nebunie din care România trebuie să iasă “sănătoasă”.
În acest context politic complicat, politologul Alina Mungiu-Pippidi scrie într-un articol pentru România Curată că “însăilarea populistă” a lui Cioloș “deschide un front de care democrația noastră nu avea nevoie”.
“Crearea unei platforme bidon prin care să poți pune un prim ministru care nu va candida este, ca atare, nedemocratică, va duce la răspunsul de ”nu” – presupunînd că ajunge prim ministru Cioloș- și la degradarea automata a democrației românești”, afirmă Pippidi.
“Cu excepția unor situații excepționale, cine conduce un guvern trebuie să aibă un mandat popular obținut prin alegeri. Nu prin petiții sau likeuri pe Facebook, ci alegeri”, adaugă Pippidi.
Totodată, aceasta este de părere că Dacian Cioloș a avut un an de guvernare fără legitimarea alegerilor, și a fost un premier slab, care a condus destul de puțin din propriul său guvern, și a dat afară n miniștri precum Cadariu, Curaj, Bostan, Costescu doar la presiuni.
Pippidi mai spune că Cioloș este un “birocrat atent condus de alții”, folosit “în chip nepriceput și nedemocratic”.
“Pentru că nu platforma era ce așteptam zilele astea de la Dacian, ci un răspuns la al cui om e de fapt ministrul Grigorescu, de ce fondul din subordinea ministrului Ghinea aprobă la SRI încă 25 de milioane care vor ajunge la firme securiste și nu ne vor crește securitatea (colegii de la APADOR au sesizat comisia europeană, care în viața ei nu a mai avut fonduri de acest gen date serviciilor), dacă e adevărat că Bostan și Biriș au plecat că au vrut ei, că nu luau ei ordine de la PM, și cum se face că exact acei miniștri din guvernul său care s-au umplut de bani din fonduri publice sunt cei mai ideologi gălăgioși de dreapta și împing la platformă? Oare chiar nu e suspect nimic aici?”, mai scrie în articolul publicat pe România Curată.
“O să vedem în curînd dacă un securist prost e un analist bun și dacă nu o să plimbați aceiași votanți între USR și PNL fără să ajungeți la 51 la sută și o să sfîrșim cu marele guvern de uniune națională, ba chiar veți mai și mulțumi pentru el, condus de un viitor prim ministru iarăși tras de sfori, și acela va fi, ca să îl citez pe Nicușor, care citează la rîndul lui (fără să atribuie), cel mai probabil Cioloș. De parcă numele lui va mai conta în asemenea context”, conchide Alina Mungiu-Pippidi.