Planuri mari pentru UDMR, în coaliția de guvernare cu PSD și PNL. Kelemen Hunor: „E nevoie de un deziderat ambițios. Susținem revizuirea Constituției” (VIDEO)
Kelemen Hunor, liderul UDMR, a oferit primele declarații în urma întrevederii cu președinții PNL și PSD, de marți, în vederea stabilirii planului de acțiune pentru guvernarea României.
Oficialul UDMR a precizat că până în acest moment nu s-a stabilit cine va fi premier.
„Acest lucru nu a fost stabilit încă, rămâne în discuție și sigur, în momentul în care ne înțelegem pe program, se poate ajunge și la funcția de prim-ministru”, a declarat Hunor.
Kelemen Hunor, UDMR: „Vrem să mergem cu un program de guvernare consistent”
Până la stabilirea viitorului premier, UDMR a anunțat că susține revizuirea Constituției.
„Am început discuțiile pe ministere, eu sunt convins că vom găsi o soluție care va include atât principiile legate de cifre, cât și principiul politic, pentru că aici vorbim de ceva mai consistent. Acest lucru înseamnă că vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului prin reviziuirea Constituției.
Se poate guverna cu o majoritate de 55-56%, dar când vorbim despre o majoritate atât de largă trebuie să ai un deziderat foarte ambițios, dincolo de problemele urgente – legate de pandemie, inflație, prețurile energiei, investiții”, a mai punctat Hunor.
Săptămâna viitoare, joi ar urma să fie votat cabinetul format din PSD, PNL și UDMR, dacă toate discuțiile vor decurge așa cum se așteaptă Kelemen Hunor.
„Eu sper că pe data de 18 noiembrie vom avea un guvern votat în Parlament și se poate merge înainte pentru următorii 3 ani”, a mai declarat Hunor.
Declarațiile lui Kelemen Hunor, marți, 9 noiembrie 2021 (VIDEO)
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Ce modificare ar urma să fie făcută în Constituție
Potrivit propunerii PSD și UDMR, România trebuie să devină din republică semi-prezindențială, republică parlamentară. Practic, președintelui statului ar urma să-i fie „deposedate” anumite atribuții. Astfel, Parlamentul ar primi mai multă putere de decizie.
Petre Lăzăroiu, însă, fost judecător la CCR, este sceptic cu privire la intenția unor partide, de a izbuti modificarea Constituției. În opinia magistratului, o astfel de „corectură” este „aproape imposibilă”. El a explicat ce pași ar trebui urmați de partide, pentru ca inițiativa să aibă succes.