Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi prezentat, miercuri, în Parlament, de premierul Florin Cîțu. Ședința plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților este programată la ora 13.00. PNRR trebuie deăus la Bruxelles până la finalul lunii mai. România ar alocate prin PNRR fonduri de 29,2 miliarde de euro, dintre care 14,2 miliarde sub formă de grant şi aproape 15 miliarde sunt împrumuri. România va primi prima tranșă din acești bani la sfârșitul lunii septembrie. Este vorba despre aproximativ 4 miliarde de euro care trebuie folosiți pentru investiții și reforme.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a vorbit marți despre prezentarea în Parlament a PNRR, dând asigurări că planul va fi depus la Bruxelles în termenul stabilit.
”Guvernul va avea la dispoziție 60 de minute pentru prezentareaPNRRpe care poate să le foloseacă și pentru eventuale răspunsuri, iar fiecare grup parlamentar va avea un drept de a-și exprima punctul de vedere în limita unui timp stabilit în funcție de numărul de parlamentari, așa cum e cutuma parlamentară. (…) PNRRva fi pus pe masa Comisiei în termenul care a fost stabilit. Au existat discuții la nivel guvernamental, atât cu premierul și vicepremierii, și am înțeles că există discuții tehnice și la nivelul Ministerului Fondurilor Europene. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pentru noi, ca țară, este să ratificăm modificarea Tratatului”, a spus Ludovic Orban.
Pentru ca România să aibă acces la banii europeni, Parlamentul trebuie să voteze ratificarea Tratatului EURATOM.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu a aventizat că dacă prezentarea PNRR nu va fi un punct separat pe ordinea de zi a plenului de miercuri, aleșii social-democrați vor intra în grevă parlamentară.
„Cîțu și Orban vor să blocheze toată Europa. Nu vor să vină înParlamentsă prezintePNRR, așa acum este normal. Polonia, Spania, Italia și Franța au prezentatPNRR-ul înParlament. Dacă mâine înParlament, prezentareaPNRRnu este punct separat pe ordinea de zi,PSDva intra în grevă parlamentară”, a scrisMarcel Ciolacu, marți, pe Facebook.
Planul Național de Redresare și Reziliență este construit pe șase piloni. Este vorba despre tranziţia spre o economie verde, transformarea digitală, creşterea economică inteligentă, sustenabilă şi incluzivă, coeziunea socială şi teritorială, sănătate şi rezilienţă instituţională și copii, tineri, educaţie şi competenţe.
Vorbind, marți, la un post de radio despre tensiunile cu opoziția pe tema PNRR, premierul Florin Cîțu a spus că toată lumea trebuie să înțeleagă că acest plan ”nu are culoare politică”.
”Nu e adevărat căn-am fost transparent. Eu am făcut un lucru în premieră, pe care partidul domnului Ciolacu nu l-a făcut niciodată:i-am invitat la discuțiipe cei dinPSDși le-am prezentatPNRR. (…) I-am spus și domnului Ciolacu și asta trebuie să înțeleagă toți, inclusiv cei dinPSD,PNRReste un program care nu are culoare politică. Proiectele trebuie să aibă studiile de prefezabilitate, trebuie să aibă o componentă verde și una de digitalizare”, a declarat Florin Cîțu, la Radio Guerrilla.