Planul lui Sorin Grindeanu pentru întregirea cabinetului: Cum poate jongla premierul pentru a ieși bine din criză

Publicat: 15 06. 2017, 09:11

Coaliția PSD-ALDE i-a retras miercuri sprijinul politic premierului Grindeanu, iar majoritatea miniștrilor au anunțat că își depun demisiile. Cu toate acestea Sorin Grindeanu a anunțat că nu demisionează.

Acum, premierul are câteva opțiuni prin care poate gestiona criza în care este implicat și să se mai mențină în fruntea executivului român.

Un semnal privind felul în care va gestiona situața l-a dat Grindeanu chiar în conferința de presă de miercuri noapte. Premierul le-a cerut miniștrilor "responsabilitate" și le-a atras atenția că pentru ca o demisie să devină activă aceasta trebuie să fie trimisă de premier către președinție, într-un termen de 15 zile de la depunere, iar șeful statului să ia act de aceasta.

"Mâine o sa vă dau detalii. Vreau să lucrăm procedural, trebuie să-mi parvină demisiile. Vreau să-i îndemn la responsabilitate pe cei care sunt miniștri: demisiile intră în vigoare când sunt trimise de premier către Președinție și Președintia ia act de ele. Asta e legea la Guvernul României", a afirmat Grindeanu cu subînțeles privind ce va urma.

Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că premierul ia în calcul o anumită dozare a eventualelor demisii ale miniștrilor, astfel încât să scape rapid de fidelii lui Dragnea, iar pe cei care ar vrea să îl urmeze totuși să îi determine să rămâna în Guvern.

Astfel, Sorin Grindeanu îi va face pe miniștri să rămână pe poziții până va dori să el să transmită demisia la președinte și nu până decide Liviu Dragnea. Astfel, premierul poate să scape mai întâi de miniștrii apropriați lui Dragnea precum Sevil Shhaideh, Carmen Dan sau Olguța Vasilescu și apoi să încercă să își reclădească cabinetul înlocuit treptat membrii acestuia.

Sorin Grindeanu este ajutat să își ducă acest plan la căpăt și de programul pe care îl are Klaus Iohannis pentru următoarele zile, acesta urmând a pleca duminică într-o vizită de stat de 3 zile în Germania, iar apoi direct la Bruxelles la Consiliul European de vară. Prin urmare, miniștrii au la dispoziție doar joi, vineri sau sâmbătă pentru ca demisiile lor să ajungă pe masa președintelui pentru a luat act de el, astfel vor trebuie să mai aștepte până la revenirea lui Iohannis în țară.