Planul lui Dragnea și Tăriceanu să scape de Justiție: România, împinsă în ”clubul ciumaților din UE”
Tot mai multe informații arată că România se îndreaptă cu pași repezi spre Grupul de la Vișegrad, văzut în UE drept clubul țărilor problemă, din cauza derapajelor față de regulile Bruxelles-ului, scrie Dan Tapalagă, pentru HotNews.
Doar în ultimele câteva zile Ministrul de Externe, Theodor Meleșcanu, a declarat că România este interesată de colaborarea cu Grupul Vișegrad, iar premierul ungar Viktor Orban a lansat o invitație explicită României de a adera la grup. De altfel, peste o săptămână, România ar urma să participe la reuniunea membrilor V4 (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia).
Toate astea, în contextul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, le-a transmis diplomaților români că ”simpla condiție de aliați loiali, disciplinați și tăcuți nu ne va aduce recunoaștere”. Tot atunci, acesta a afirmat că România ar trebui să aibă consultări la nivel politic cu Grupul de la Visegrád, prin participarea în formatul V4+.
Iar atacurile președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, la adresa băncilor, multinaționalelor, străinilor și a lui George Soros apropie și mai mult România de Ungaria lui Viktor Orban. Nici nu-i de mirare atunci că liderul guvernului de la Budapesta a vorbit despre o ”relație promițătoare cu Liviu Dragnea” și despre dorința sa de a exista o relație similară și între partidele de guvernământ dintre cele două state.
”Cu aceste informatii pe masa, Romania nu mai poate ascunde un adevar: noii conducatori de la Bucuresti se uita cu tot mai mult interes la grupul tarilor care ies din rand, sfideaza Bruxelles-ului si incalca valori europene de baza (stat de drept, libertate de exprimare, independenta justitiei). Dorinta lui Orban de a trage Romania in clubul ciumatilor din UE este atat de mare incat s-a oferit sa ne ajute in caz ca dorim sa securizam granita de est in fata migrantilor, eventual cu niste garduri”, scrie Tapalagă, pentru HotNews.
Dragnea și Tăriceanu sunt tot mai tentați să intre în barca V4 pentru că asta înseamnă să se debaraseze de regulile Bruxelles-ului, care nu le sunt deloc pe plac. În clubul răzvrătiților ei ar putea scăpa de Justiție după cum își doresc și ar putea cheltui fonduri după bunul plac.
Atitudinea lor, însă, vine în contrast cu declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Acesta a insistat că poziția României este pentru nucleul dur al Uniunii (Franța și Germania) și împotriva unui bloc comunitar cu două viteze.
”Ce are de spus presedintele Iohannis in fata valului de actiuni si declaratii oficiale care apropie Romania de grupul de la Visegrad? Si-a schimbat Romania politica externa?”, se întreabă jurnalistul.
În tot acest timp, reorientarea României a fost tratată în presa occidentală. Financial Times a avetizat România să nu se asocieze cu ”băieții răi” ai Europei, Die Presse a comparat guvernul român cu guvernul iliberal din Polonia, iar un cotidian maghiar a scris că Tudose îl copiază pe Orban.
”Ar fi nevoie urgenta de clarificari oficiale pe aceata tema esentiala de politica externa. Lucrurile au mers cam prea departe. Pas cu pas”, își încheie Dan Tapalagă articolul din HotNews.