Ludovic Orban adepus o plângere penală la Parchetul Generalîmpotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderul PSD Liviu Dragnea.
În plângerea depusă la Parchetul General se aduc acuzaţii de înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului pe numele Viorica Dăncilă.
În ceea ce-l privește pe liderul PSD, plângerea vizează doar infracțiunea de divulgare de informații secrete.
Întrebat la Buzău, unde a participat la o ceremonie de „Ziua Eroilor”, de acestă informaţie, Liviu Dragnea nu a comentat subiectul.
„Ce pot să comentez la prostia asta, totuşi e Ziua Erorilor, nu mă puneţi să vorbesc de oameni care sunt departe de eroi”, a comentat Liviu Dragnea.
Această plângere penală ar fi exact ce ar trebui pentru ca premierul Viorica Dăncilă să fie demisă, dacă procurorii vor dispune şi începerea urmării penale.
Preşedintele Klaus Iohannis nu poate să dispună suspendarea din funcţie a primului ministru decât în cazul în care acesta este urmărit penal pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei sale sau atunci când va fi trimis în judecată, însă tot pentru faptele comise în exerciţiul funcţiei de premier.
Parchetul General nu poate dispune urmărirea penală a premierului, de asemenea, decât cu încuviinţare de ridicare a imunităţii. În Constituţie, Articolul 109 reglementează „răspunderea membrilor Guvernului”. Aici, se arată că „numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie”.