Plângere penală la DNA privind achiziția de vaccin antigripal derulată de Ministerul Sănătății. Ungureanu (USR): Tranzacția s-a făcut cu grava încălcare a legii și tăcerea complice a ministrului

Publicat: 15 10. 2019, 11:59
Foto: Hepta.ro / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marți, o plângere penală la DNA, cu privire la achiziția de vaccin antigripal derulată de Ministerul Sănătății, potrivit g4media.ro.

Mai exact, demnitarul acuză Ministerul Sănătății că a cumpărat doze de vaccin antigripal, care se pot administra doar persoanelor cu vârste de peste trei ani, deși caietul de sarcini cerea ca acestea să poată fi folosite în cazul copiilor cu vârste cuprinse între șase luni și trei ani.

În plângerea depusă la DNA, deputatul USR susține că există indicii importante că s-au comis fapte de abuz în serviciu și neglijență în serviciu cu consecințe deosebit de grave.

Mai mult decât atât, Emanuel Ungureanu solicită DNA să cerceteze maniera în care a fost organizat concursul pentru ocuparea postului de director general al Direcției Generale de Asistență Medicală din Ministerul Sănătății, care se ocupă de achiziția vaccinului.

Amalia Șerban a ocupat prin concurs acest post în mandatul de ministru al Sorinei Pintea, după ce a fost demisă din această funcție în perioada în care ministru era Florian Bodog, precizează Emanuel Ungureanu.

„700.000 de euro au fost aruncate pe fereastră până acum de către Ministerul Sănătăţii, condus încă de Sorina Pintea, pe o cantitate uriaşă de vaccinuri antigripale cumpărate fără respectarea caietului de sarcini dintr-o licitaţie organizată în luna martie a acestui an. Funcţionari din Ministerul Sănătăţii au decis în mod ILEGAL achiziţionarea a 1, 2 milioane de doze de vaccin antigripal tetravalent care nu acoperă grupa de vârstă 6 luni- 3 ani! Până în luna septembrie au fost livrate deja 50.000 de doze de vaccin care nu acoperă categoria de vârstă menţionată”, declara Ungureanu, care acuza că această achiziție s-a făcut cu „grava încălcare a legii și cu tăcerea complice a doamnei ministru”.

În replică, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a afirmat că, în acest caz, Comisia de evaluare a procedat oarecum corect şi că s-a făcut o economie de 22 milioane de lei.

„Comisia de evaluare a procedat oarecum corect. (…) S-a făcut o economie de 22 milioane de lei, astfel încât nu s-au cumpărat 1.500.000 de vaccinuri cu 45 de lei, s-au cumpărat 1.490.000 de vaccinuri cu 41 de lei şi 10.000 de vaccinuri cu 45 de lei, ca să fiu foarte clară”, a spus ministrul, care a precizat că portofoliul său nu presupune elaborarea caietelor de sarcini, precum și că nu ea nu a fost implicată în nicio achiziție.