Philip Gordon, după întâlnirile cu Băsescu, Antonescu și Ponta: Îngrijorările sunt legate de posibilele fraude la referendum și de presiunile asupra CCR

Philip Gordon, după întâlnirile cu Băsescu, Antonescu și Ponta: Îngrijorările sunt legate de posibilele fraude la referendum și de presiunile asupra CCR
Foto: news.portal-start.com

Philip Gordon, trimisul special al Statelor Unite la București, a declarat, luni seară, după întâlnirile avute cu președintele suspendat Traian Băsescu, președintele interimar Crin Antonescu și premierul Victor Ponta, că îngrijorările departamentului de stat american sunt legate de suspiciunea existării unor fraude la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, într-o întâlnire cu reprezentanții presei, potrivit jurnalistului Dan Tăpălagă, citat de HotNews.

Americanul a adăugat că departamentul de stat este îngrijorat și de subiectul reactualizării listelor electorale permanente, din cauza cărora au existat presiuni asupra Curții Constituționale (CCR). Acesta a precizat că a primit „răspunsuri corecte” din partea lui Crin Antonescu și Victor Ponta.

Philip Gordon, trimisul special al Statelor Unite la București, a discutat cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, în seria întrevederilor programate cu oficialii români ale americanului, arată Mediafax.

În același timp, 30 de persoane s-au strâns în fața sediului Guvernului și manifestă pentru demisia din funcție a lui Victor Ponta.

Philip Gordon s-a întâlnit, luni dimineață, cu președintele suspendat Traian Băsescu, deplasându-se la sediul de campanie al ultimului. Niciunul nu a dorit să facă declarații vizavi de această întrevedere.

De asemenea, americanul a avut o întrevedere și cu președintele interimar Crin Antonescu, la Palatul Cotroceni, căruia i-a transmis că Washingtonul este preocupat de evoluţiile politice din România, în condiţiile în care SUA privesc România ca pe un prieten şi partener.

Agenția Mediafax notează că emisarul american susține cele 11 puncte redactate de Comisia Europeană la adresa Bucureștiului.

Ne pasă de România, de viitorul ei, de democraţia ei. Evident, e mai important ce fac oamenii decât ce spun. Dar tot ceea ce pot să sper, după aceste întâlniri, este că ei conştientizează importanţa acestor lucruri şi că vor respecta aceste principii”, a adăugat oficialul SUA„, a adăugat Gordon.

A doua avertizare concretă la adresa Guvernului USL

Philip Gordon a încheiat spunând că este prezent în România pentru a ajuta Bucureștiul să treacă peste acest test, ținând să precizeze că reversul medaliei nu este în interesul țării noastre.

E un test. De aceea sunt aici (…) Vrem să ajutăm România să treacă acest test. Nu este în interesul României să pice acest test„, a încheiat americanul, care a venit în România în numele președintelui Barack Obama și a secretarului de stat Hillary Clinton.

Aceasta este cea de a doua avertizare concretă la adresa Guvernului USL, după scrisoarea președintelui CE, Jose Manuel Barroso, la adresa Bucureștiului.

Președintele Comisiei Europene (CE), portughezul Jose Manuel Barroso, i-a scris, vineri, premierului Victor Ponta  scrisoare în care și-a manifestat îngrijoarea vizavi de evoluțiile politice de la București și în care cerea Guvernului trimiterea cât mai rapidă a listelor electorale la Curtea Constituțională (CCR), pentru luarea câti mai devreme a unei decizii privind referendumul din 29 iulie.

Sunt profund preocupat de recentele evoluţii privind procesul de validare a referendumului de către Curtea Constituţională”, afirmă Jose Manuel Barroso în scrisoarea adresată premierului Ponta. Este esenţial ca Guvernul României să răspundă fără întârziere solicitării Curţii Constituţionale de transmitere a listelor electorale, pentru ca instanţa să ia cât mai curând posibil decizia finală privind referendumul. În acest context, este de o importanţă capitală ca instanţa constituţională să fie lăsată să îşi clarifice poziţia, dacă acest lucru va fi necesar, iar toate celelalte părţi trebuie să se abţină să facă propriile interpretări„, a notat șeful CE.

Vezi AICI mai multe detalii despre scrisoarea lui Barroso.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`