Declarație SCANDALOASĂ a lui Daea, în criza pestei porcine: Guvernul a acţionat corect, rapid şi eficient / Peste 120.000 de porci au fost uciși

Publicat: 29 08. 2018, 19:59
Foto:Radio Romania Actualitati

Guvernul a acţionat de fiecare dată în mod corect, rapid şi eficient în ceea ce priveşte pesta porcină africană, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea. Asta deși, după cum a anunțat chiar șeful ANSVSA, în România există 781 de focare, iar numărul porcilor ucişi se ridică la 123.411.

„Guvernul a acţionat de fiecare dată în mod corect, rapid şi eficient. În mod corect pentru că a fost tot timpul informat şi tot timpul a decis măsuri în cadrul Guvernului. Am modificat succesiv Hotărârile de Guvern 830 şi HG 1214, pentru a crea mecanisme în aşa fel încât să uşurăm accesul în momentul acţiunii directe. Lucrul acesta s-a făcut şi în anul 2017 şi în cursul acestui an până la această dată. Că a acţionat rapid şi corect o constituie faptul că în 2012 la graniţa cu România, Ucraina avea focar de pestă porcină, este primul focar pe care l-am avut în evidenţă şi care ne atrăgea atenţia – dovada stau şi acele simulări – iar noi Guvernul şi structurile statului nu am stat cu mâinile încrucişate. Pentru că din 2012 şi până la primul focar din România din 2017 la 31 iulie atestă faptul că România a luat măsuri de prevenire a intrării acestui virus în ţară. (…) ANSVSA, care este instituţia statului competentă în domeniu, a intervenit în mod rapid, profesionist şi a acţionat pe baza planului de contingenţă – care a fost autorizat în ţară – şi a pus sub control acest focar. Din data de 31 iulie până pe data 15 octombrie în acea zonă nu a recidivat virusul, zona a fost curată, iar Comisia Europeană, prin structurile de specialitate, a decis că zona este liberă”, a explicat Petre Daea, citat de Agerpres.

Daea a spus că până în 11 ianuarie 2018 nu a mai fost un alt focar de pestă porcină, dar apoi a apărut în zonă unfocar, probabil din cauza intrării în ţară a unor produse de origine animală care au scăpat controlului sanitar-veterinar.

„Lucrurile însă s-au precipitat când acest virus a intrat în Tulcea. Tot timpul, în analizele pe care le-am avut la MADR şi la Comitetul Naţional de Combatere a Bolilor am venit cu măsuri concrete, inclusiv cu schimbarea actelor normative. Ministerele de linie, Ministerul Mediului, Ministerul Apelor şi Pădurilor au emis ordine de recoltă care hotărăsc scăderea efectivelor de mistreţ în zonele afectate, pe o procedură foarte clară, astfel încât ţinta de a opri această molimă să fie atinsă”, a mai spus Daea.