Peste 32.000 de firme au aplicat pe platforma IMM Invest. Florin Cîțu, ministrul de Finanțe: „Săptămâna viitoare vom avea primele contracte semnate” / Guvernul Orban pregătește produse similare pentru companiile mari (VIDEO)

Publicat: 30 04. 2020, 17:53
Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a anunțat, în ședința de Guvern de joi, că liberalii pregătesc un act normativ pentru a acorda către companiile mari produse similare cu IMM Invest, platformă în care, potrivit anunțului făcut de Florin Cîțu, deja s-au înscris peste 32.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Ministrul de Finanțe a mai precizat că „săptămâna viitoare vom avea primele contracte semnate”.

Guvernul Orban pregătește produse similare cu IMM Invest pentru companiile mari

„Ministerul Finanțelor. Am stabilit că, pe lângă formele de sprijin pentru IMM, pregătim un act normativ pentru a acorda produse similare către companiile mari. În ce stadiu suntem, domnule secretar de stat?”, a declarat Ludovic Orban, iar răspunsul secretarului de stat a fost următorul, „se lucrează împreună cu Exim, încercăm să găsim soluția cea mai viabilă pentru a da și randament, să nu mai avem acele sincope care au apărut într-o primă fază”.

Primul-ministru a subliniat că „trebuie să fie un produs oarecum similar de garantare a creditelor pentru capital de lucru și pentru investiții”.

În discuție a intervenit și Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, care a explicat că „produsul o să fie aprobat marți cel mai târziu. Îl vom face public joi și, apoi, vom aloca și fonduri suplimentare. Fondurile care sunt acum acolo sunt ok, dar va trebui să găsim și fonduri suplimentare, pentru acest produs”.

„Voiam să vă dau și un update pe IMM Invest. La ora 5:30, astăzi, erau 32.496 de IMM care au aplicat, dintre care deja 1.690 au ajuns la bănci cu cererile. Săptămâna viitoare vom avea primele contracte semnate”, a mai spus Florin Cîțu.

Acestea fiind spuse, premierul Ludovic Orban a transmis membrilor cabinetului să urmărească atent evoluția situației și să fie într-o comunicare permanentă cu băncile care sunt implicate în acest program, „astfel încât să deruleze cât mai rapid procedurile, pentru că e nevoie de aceste credite pentru IMM”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

În direct pe B1 TV, marți, la„Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire,Dumitru Nancu, directorul general al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, explică căIMM Investeste primul program dedicat întreprinderilor mici și mijlocii din România, care nu funcționează după principiul „primul venit, primul servit”.

„De astăzi dimineață, începând cu orele 9 și până în prezent, avem un număr de 19.328 de întreprinderi mici și mijlocii care au accesat acest site. Din punctul nostru de vedere, și cred că tuturor, este cel mai mare program pentru IMM-uri, de la Revoluție încoace. Este prima schemă aprobată de către Comisia Europeană în condiții de subvenționare a dobânzii. Cred că acesta este meritul, în primul rând, al Guvernului Orban, al premierului Ludovic Orban și al ministrului de Finanțe, Florin Cîțu. Este un program prin care noi încercăm să repornim economia. De ce spun acest lucru? Ca buget, ca o magnitudine a cifrei, este 15 miliarde plafonul de garantare, la care se adaugă un 10% – noi am pus o medie de 15% – practic ce vine din partea băncilor. Deci, practic, va fi o injecție de capital în economia reală, de aproximativ 20 de miliarde, bani din credite”, a declarat Dumitru Nancu.