România pierde investiții importante prin PNRR nu doar la capitolul Sănătate, ci și la Educație. Guvernul PSD – PNL a trimis Comisiei Europene o solicitare de modificare a PNRR prin care mai multe reforme din capitolul „România educată” sunt „corectate”.
Potrivit documentului, obținut de G4Media și Economedia și analizat de Edupedu.ro, dispar peste 1.800 de laboratoare de informatică dotate cu tehnologie, 330 dintre școlile care ar fi trebuit să fie dotate prin PNRAS și 10% dintre școlile care ar fi trebuit renovate. De asemenea, jumătate dintre microbuzele electrice școlare sunt scoase din plan.
În schimb, apar aproape 10.000 de clase în plus ce vor fi dotate cu mobilier, față de varianta inițială a proiectului, precizează Edupedu.ro.
Astfel, din Investiția 4, a componentei de Educație, „sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar”, dispar 330 de școli. În loc de 2.500 de școli în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), acum vor fi cu 13,2% mai puține, adică 2.170.
Niciun oficial din Ministerul Educației nu a vorbit public despre această situație. Răspunsul pentru cel mai recent apel pentru acest program este întârziat, iar în document autorii dau vina pe profesorii greviști și pe lipsa de personal pentru evaluarea aplicațiilor: „Amânarea celei de-a doua runde a avut mai multe motive. Dar cel mai important se datorează grevei din învățământ care a durat aproximativ o lună (mai-iunie 2023) și care a avut un impact asupra calendarului examenelor și evaluărilor naționale”.
De asemenea, 1.810 școli, din lista inițială de minimum 5.200, nu vor mai fi echipate cu laboratoare de informatică. Argumentul invocat de data aceasta este că au crescut costurile echipamentelor cu 34,8%.
Peste 10% (31.596 de m2 ) din suprafață școlară care ar fi trebuit să beneficieze de renovare structurală pentru asigurarea sustenabilității (total 300.000 m2) a fost eliminată la cererea Guvernului Ciolacu.
De asemenea, numărul școlilor verzi care ar fi trebuit să fie construite de la zero a fost redus – suprafața eliminată din PNRR a fost de 4.887 m2 din totalul de 46.400 m2.
Iar din cele 3.200 de microbuze școlare electrice destinate transportului elevilor din localitățile izolate din zonele rurale, câte erau inițial în PNRR, acum mai rămân doar 1.600. În plus, termenul pentru achiziționarea și furnizarea lor a fost amânat din 30 iunie 2023 până pe 31 decembrie 2024. Ministrul Ligia Deca (PNL) a vorbit chiar săptămâna trecută despre aceste autobuze, dar nu a pomenit nimic despre intenția de a reduce numărul lor.
Și „Reforma guvernanței sistemului de educație școlară și profesionalizarea managementului”, care ar fi trebuit să fie gată în trimestrul 1 din 2023, va fi amânată până în trimestrul 3 din 2024.
Amintim că Guvernul Ciolacu mai taie granturi totale de 740 de milioane de euro pentru spitale existente și noi, infrastructură prespitalicească, dotări pentru ATI nou-născuți și alte investiții.
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, neagă acuzațiile: „Nu Guvernul a solicitat reducerea finanțării, ci Comisia Europeană a redus cuantumul alocat României cu 2,1 miliarde de euro. (…) Am înlocuit acele fonduri cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții”.
În schimb, Adrian Câciu, colegul său de partid și ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, recunoaște întârzierile în implementarea PNRR: „Avem o întârziere cam de un an de zile și asta se datorează unor chestiuni care vin din îndeplinirea jaloanelor și țintelor din cererile de plată. (…) Este o situație, hai să spunem că nu e vina cuiva anume, dar este o situație reală. Nu o lăsăm așa, dar întârzie”.