Peste 100 de milioane de euro, care erau destinate mai ales îmbunătățirii nivelului de trai al populației din zona Deltei Dunării, au ajuns la firme din afara județului Tulcea, printr-o portiță lăsată deschisă de Ministerul Dezvoltării, informează G4Media.
În cadrul mecanismului Investițiilor Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), în valoare de 1,1 miliarde de euro, o parte din bani a fost destinată companiilor private care, prin Programul Operațional Regional, puteau să se dezvolte în special prin achiziția de utilaje și echipamente. Ghidul solicitantului a permis și companiilor din alte județe să acceseze banii europeni, cu condiția ca ele să își deschidă puncte de lucru în județul Tulcea, să facă investiția în spațiul ITI Delta Dunării și să își depoziteze utilajele aici, pe perioada implementării proiectului și 3 ani după finalizarea acestuia.
Sute de societăți au profitat de această situație și au accesat astfel 75% din banii care ar fi trebuit să fie destinați, de fapt, localnicilor și companiilor din zona ITI DD (Delta Dunării și o parte din localitățile județului Tulcea).
G4Media a verificat în teren punctele de lucru ale aproape 100 de societăți comerciale și a găsit hale părăsite, găini, curți de vară, grădini și o casă din chirpici unde proprietarii vindeau ouă.
Eugen Teodorovici (ex-PSD), ministrul care a proiectat mecanismul european ITI Delta Dunării, a declarat că aceasta e „cea mai mare deturnare de fonduri de după Revoluție”, pentru că banii veniți de la Bruxelles ar fi trebuit să se regăsească în comunitățile din Tulcea, nu în afara județului.
Teodorovici a mai afirmat că a auditat o parte din modul în care au fost cheltuiți banii ITI DD, în calitate de auditor al Curții de Conturi, și că l-a înștiințat pe actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR-PLUS), cu privire la neregulile pe care le-a constatat, cerându-i acestuia să „relanseze câteva apeluri de proiecte pentru ca indicatorii stabiliți pentru 2023 să fie realizați”. Altfel, României i se va aplica o serie de corecții financiare, a avertizat Teodorovici.
În schimb, actualul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR-PLUS), a declarat că Eugen Teodorovici a trimis la minister, în calitate de auditor, o „scrisoare prin care se antepronunță” și pe care nu o poate comenta pentru a nu se antepronunța la rândul său. Ghinea a descris scrisoarea lui Teodorovici drept „un fel de schimbat vorba” și care nu denotă decât „o spălare pe mâini preventivă”.
Ministrul a mai spus că ITI DD a fost un mecanism prost gândit și cu răspundere neclară, iar în viitor vor exista pe teritoriul României mai multe astfel de ITI-uri, în care răspunderea va fi distribuită la nivel local.
Investigația completă poate fi citită AICI.