În jur de 35 de sarcofage cu mumii din cultura preincașă Chachapoya (700 – 1.500 e.n.) au fost descoperite în pădurea amazoniană din nordul statului Peru, relatează AFP.
„Descoperirea a 35 de sarcofage a fost făcută de localnicii care traversau muntele El Tigre, în districtul Jazán, în provincia Bongará”, a declarat, joi, Manuel Cabañas, directorul regional al Ministerului Comerţului exterior şi al Turismului.
Cu toate că descoperirea a fost făcută în luna iulie, nu a fost dată publicității „pentru a se evita jefuirea mormintelor şi accesul persoanelor neautorizate în locul unde se află sarcofagele”, a adăugat Manuel Cabañas.
Potrivit directorului regional, mormintele conţin „baloturi funerare”, în care mumiile îmbălsămate s-au conservat în stare foarte bună. Rezultatele primelor cercetări indică faptul că este vorba despre mumii ale copiilor din înalta aristocraţie a indienilor Chachapoya, o populaţie al cărei nume seminifică „războinicii norilor” şi care a fost cucerită de incaşi.
Arheologi din partea Ministerului Culturii s-au prezentat la faţa locului pentru a cerceta dacă, eventual, există şi alte morminte.
Indienii Chachapoya aveau un mare respect pentru cei morţi, care erau înmormântaţi fie individual, în sarcofage, fie colectiv, în mausolee. Mormintele erau construite în peşteri naturale sau săpate în faleze verticale inaccesibile.
Civilizaţia indienilor Chachapoya a lăsat numeroase vestigii, printre care marea fortăreaţă din Cuélap, un ansamblu arhitectonic din piatră, cu o platformă artificială, situată în vârful muntelui Cerro Barreta, la 3.000 de metri altitudine.