Polițiștii fac, miercuri dimineață, 12 percheziții în municipiul București și în județele Dâmbovița și Argeș, într-un dosar penal de evaziune fiscală în domeniul serviciilor de protecție și pază. Anchetatorii au stabilit că prejudiciul adus bugetului de stat în acest caz este de patru milioane de euro.
Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a transmis miercuri dimineață, printr-un comunicat, faptul că agenții au descins la domiciliile unor persoane și la sediul unei firme ce se ocupă cu paza și protecția.
Polițiștii acuză firma că, între 2014 și 2019, ar fi încheiat mai multe contracte cu companii și firme, de la care încasat peste 95.200.000 de lei, adică aproximativ 20 de milioane de euro. Pentru a se sustrage de la plata obligațiilor către stat, administratorii firmei de pază și protecție ar fi dispus înregistrarea în contabilitatea societății și ar fi declarat la organele fiscale achiziții de la 83 de societăți comerciale, care nu ar avea la bază operațiuni reale.
A rezultat astfel un prejudiciu adus bugetului de stat de 18.500.000 de lei, adică peste 4 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit și TVA.
„Pentru recuperarea prejudiciului, vor fi instituite măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile aparținând persoanelor bănuite, respectiv părții responsabile civilmente”, a mai transmis Inspectoratul General al Poliției Române, în comunicat.
Potrivit informațiilor obținute de Digi24, vizat în anchetă este un om de afaceri din Argeș, care a tot beneficiat de numeroase favoruri de la stat.
De asemenea, el a devenit proprietar al casei memoriale Ion Mihalache, despre care presa scria la momentul tranzacției că ar fi fost vândută mult sub prețul stabilit inițial.
Cinci persoane urmează să fie duse la audieri în acest dosar.
La finele lunii trecute, Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Gorj au efectuat 29 de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul forestier cu prejudiciul de două milioane de lei.
17 descinderi au avut loc în judeţul Gorj, 11 în Olt și una în Dolj.
Persoanele vizate ar fi ascuns sursa impozabilă, s-ar fi sustras de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și ar fi consemnat date nereale în conținutul avizelor de însoțire.
Tot la finele lunii trecute, polițiștii au efectuat 28 de percheziții în București și în județele Ilfov, Giurgiu, Buzău, Dâmbovița și Ialomița, la locuințele unor persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare a banilor prin intermediul unor firme de construcţii.
În acest caz, administratorii unor firme sunt acuzați că au înregistrat achiziții de bunuri de 4,1 milioane de lei de la firme tip ”fantomă”. În plus, ei ar fi transferat suma de 4,5 milioane de lei din contul firmelor ”fantomă” în contul unor companii din Turcia.
„Prejudiciul estimat este de aproximativ 1.200.000 lei reprezentând TVA şi impozit pe profit, iar suma supusă procesului de spălare a banilor este de aproximativ 4.500.000 lei”, au transmis autoritățile la acea vreme.