Pensiile a aproape un milion de oameni, înghețate în următorii ani. Florin Cîțu: E greu de remediat situația acum, căci asta ar însemna o nouă formulă de calcul pentru toate pensiile, deci reluat tot procesul de la zero (VIDEO)

Pensiile a aproape un milion de oameni, înghețate în următorii ani. Florin Cîțu: E greu de remediat situația acum, căci asta ar însemna o nouă formulă de calcul pentru toate pensiile, deci reluat tot procesul de la zero (VIDEO)
Sursa foto simbol: Pixabay

Fostul premier liberal Florin Cîțu a explicat miercuri, pentru B1 TV, că românii care s-au trezit cu pensii mai mici la recalculare vor primi în continuare aceeași bani, numai că nu vor mai beneficia de indexările viitoare până când pensia recalculată și cea în plată vor ajunge la același nivel. Adică viitoarele indexări se vor face la pensia din decizia de recalculare, nu la pensia în plată. Practic, pensiile acestor oameni vor fi înghețate în următorii ani.

Cîțu a mai spus că s-a ajuns aici deoarece noua formulă de calcul, stabilită de Ministerul Muncii, a fost greșită din start, iar problema nu se poate repara prin lege deoarece asta ar însemna schimbarea din nou a formulei pentru toate pensiile, deci, practic, ar însemna să luăm tot procesul de la zero.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Cîțu, despre pensiile înghețate în următorii ani

„În PNRR e o reformă a pensilor ce trebuia să facă ce n-a făcut, trebuia să facă transferul pe contributivitate al pensiilor. Asta era toată filosofia și nu s-a făcut. Știți că au fost discuții în Parlament când a fost aprobată noua lege. Cei de la Comisia Europeană au închis ochii la această variantă, acum își blesteamă zilele și de aceea îi vedem că sunt puțin mai supărați.

Acum, despre indexarea la pensie. Aici, din păcate, e fals ce spune Ciolacu. În lege spune că, e adevărat, dacă recalcularea… Și aici putem să discutăm de ce s-a ajuns la scădere de pensii, deși n-ar fi trebuit, că aproape un milion de pensii au scăzut… Și legea spune că dacă scade pensia, vor primi pensia în plată. Dar doar atât. Ce e ilegal de acum încolo e ca indexarea să se facă la pensia în plată, pentru că noua pensie recalculată e cea pentru care au primit decizie.

Deci până când indexările viitoare nu vor elimina această diferență dintre pensia mai mică și pensia în plată, din păcate pentru aceste persoane ele nu vor putea beneficia de indexările viitoare conform legii. După ce se egalizează ceste două valori, pensia recalculată și pensia în plată, persoana respectivă va putea beneficia de indexări”, a explicat senatorul Florin Cîțu, pentru B1 TV.

Cîțu: Formula de calcul a pensiilor a fost greșită din start

Acesta a afirmat apoi că de acum e greu de remediat situația prin lege deoarece asta ar însemna schimbarea formulei de calcul, din nou, pentru toate pensiile.

Totodată, Cîțu a insistat că PNRR-ul n-are nicio treabă cu această situație și că noua formulă de calcul a pensiilor a fost stabilită strict de Minisuterul Muncii, condus acum de Simona Bucura Oprescu (PSD).

„Și au fost penalizați cei care au lucrat, să zicem, 20 de ani, că erau condiții grele de muncă, (…) dar uitau să spună că acei oameni au plătit mai mult prin contributivitate pentru 20 de ani. Deci a fost greșită formula de la început. Cred că va fi imposibil ca cei care au pierdut prin recalculare să fie incluși la indexare.

Să-l văd pe Ciolacu mâine să facă o indexare, să vadă că nimeni din Ministerul Muncii nu-și va asuma riscul să plătească pensii mai mari acolo”, a mai declarat Florin Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`