Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a ținut s-o asigure pe Raluca Turcan (PNL), ministrul Muncii, că social-democrații vor vota propunerile coaliției de guvernare privind reducerea pensiilor „foarte, foarte mari”, numai „să vină cu un proiect de lege, sunt la Putere, au majoritate”. Stănescu a precizat că singura categorie de pensii care trebuie exceptată e cea a militarilor.
Paul Stănescu a mai ținut să spună că pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate în urma unei inițiative a PSD.
„Aşteptăm acum actuala Putere, ca majoritate, să vină cu un proiect de lege în Parlament, să propună şi eu îi asigur de acum că PSD va vota reducerea pensiilor la categoriile care sunt cu pensii foarte, foarte mari. Nu ne legăm de pensiile militarilor. Dar să vină cu proiect de lege! Abia aşteptăm, noi imediat am votat! Să vină cu proiect de lege, sunt la Putere, au majoritate şi votăm şi noi, o asigur public pe doamna Turcan de lucrul ăsta”, a declarat Paul Stănescu, marţi seară, pentru Antena 3.
Tot marți, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, pentru B1 TV, că ei au pregătite cinci variante de recalculare a pensiilor speciale, scopul fiind restabilirea echității.
„Avem în momentul de față aproape 5 milioane de beneficiari în sistemul public de pensii. Dintre aceștia, pensia medie este de aproximativ 1500 de lei și avem 2,7 milioane de beneficiari din sistemul public de pensii cu pensia medie de 1500 de lei.
Și avem niște legi speciale create prin influență și prin lobby politic, prin care 9600 de beneficiari, au pensia medie de 9500 de lei. Nu vi se pare o datorie morală a noastră să încercăm să aducem un echilibru?”, a declarat Turcan.
Ministrul Muncii a mai spus că, deocamdată, nu vede o soluție pentru ca sistemul de pensii din România să fie susținut doar prin contributivitate. Țara noastră are o populație activă în scădere, iar statul acordă subvenții de 17 miliarde de lei pentru plata pensiilor.
„Avem 17 miliarde de lei deficit, lucrul acesta nu poate fi restabilit mai devreme de câţiva ani de zile, acest deficit uriaş, şi depinde foarte mult cum ne mişcăm cu economia, dacă economia merge bine, dacă creăm locuri de muncă mai bine plătite cu contribuţii mai mari la bugetul de asigurărilor de sănătate şi de pensii. Atunci vom ajunge să plătim pensiile din contributivitate”, a mai explicat Raluca Turcan.