Patronatele, sindicatele și coaliția nu se înțeleg în privința majorării salariului minim în 2024. Bogdan Hossu: De asta pleacă românii în străinătate, că aici sunt salarii de mizerie (VIDEO)

Publicat: 12 12. 2023, 16:45
Actualizat: 12 12. 2023, 17:40
Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Patronatele, sindicatele și Guvernul nu se înțeleg deocamdată asupra sumei cu care ar trebui mărit salariul minim la anul. Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a declarat marți, pentru B1 TV, că Guvernul a propus la discuțiile de azi ca salariul minim să fie 3.700 de lei de la 1 iulie 2024. Patronatele nu sunt de acord, iar Cartel Alfa a propus 3.800 de lei cel mai târziu de la 1 martie 2024.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Bogdan Hossu, despre discuțiile cu Guvernul pe tema salariului minim

„A fost Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social. Guvernul a venit cu propunerea să fie pentru 2024 salariul minim de 3.700, aplicat de la 1 iulie. Evident, patronatele au fost împotrivă, au spus că ar trebui 200 de lei (în plus) de la 1 ianuarie 2025.

Punctul Cartelului Alfa a fost că datorită directivei salariului minim european pentru care trebuie să ajungem la un raport de 50% salariu minim pe salariul mediu, conform datelor statistice, pe de o parte, pe de altă parte, datorită coșului minim pentru trai decent, legislație în funcțiune, ar trebui ca salariul minim să ajungă de la 1 ianuarie la 3.786. Noi am propus 3.800 ca să fie o valoare rotundă și am spus că cel mai rău caz ar trebui să se aplice de la 1 martie, ca cei din economia privată să poată beneficia de sărbătorile de Paști de venituri substanțiale.

Deși Guvernul se laudă că inflația va coborî la 4% la finele anului viitor, mometan lucrătorii trăiesc din ce câștigă efectiv și pe fiscalitatea existentă care, evident, nu se va schimba până la 1 ianuarie 2025. Veniturile lor nete sunt foarte scăzute”, a declarat Bogdan Hossu.

Acesta a atras apoi atenția că fiscalitatea trebuie repartizată echitabil între capital și cetățean, or acum „Guvernul impozitează cetățeanul, dar nu are impozit pe capital”.

Hossu: Românii nu rămân în țară pentru că salariile sunt mici

„Toată politica de menținere a salariului la un nivel foarte scăzut a avut ca efect creșterea numărului de lucrători…. am ajuns la 40% din lucrători care sunt la salariul minim pe economie.

Dacă noi credem că vom dezvolta economia națională, că vom avea creștere a PIB-ului cu nivel de salariu minim pe economie care a ajuns echivalentul unui lucrător necalificat… de aici e și exportul masiv de forță de muncă românească în restul țărilor UE, care preferă acest efort să-l facă decât să rămână în țară la un salariu de mizerie”, a mai declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, pentru B1 TV.