Patrimoniul de peste 45 de milioane de euro al CECCAR, miza unui abuz politic nemaivăzut

Patrimoniul de peste 45 de milioane de euro al CECCAR, miza unui abuz politic nemaivăzut
Foto: Facebook @ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Cu un patrimoniu care depășește 45 de milioane de euro, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pare să fi devenit ținta actuală de interes a „băieților deștepți”, scrie evz.ro, care susține că, aparent, se trece în formă organizată la atacarea domeniului privat, în condițiile în care activele atractive ale statului s-au împuținat semnificativ, iar posibilitatea creării de sinecuri în sistemul public este limitată de criza actuală.

Patrimoniul de peste 45 de milioane de euro al CECCAR este miza unui abuz politic nemaivăzut

CECCAR, care anul trecut și-a aniversat centenarul, este o asociație profesională ce se supune normelor generale de funcționare privind persoanele juridice de drept privat.

Patrimoniul impresionant pe care l-a acumulat arată o bună gestiune financiară, el fiind constituit exclusiv din contribuțiile membrilor. EVZ notează că, dacă schema reușește, celelalte profesii vor fi ținute sub presiunea influenței autorităților statului și grupurilor de interese și vor deveni surse de sinecuri pentru politic.

Parlamentarii PSD și PNL și-ar fi dat mâna să promoveze schimbări legislative care să creeze cadrul juridic necesar pentru sechestrarea și preluarea abuzivă a patrimoniului.

Practic, prin ocolirea deciziei proprietarilor de drept ai patrimoniului CECCAR, parlamentarii se folosesc în mod abuziv și neconstituțional de autorități ale statului pentru a asigura preluarea controlului, deși patrimoniul CECCAR este privat.

Întâmplător sau nu, CECCAR are programată o Conferință Națională pe 4 aprilie. Astfel, peste noapte a fost activată inițiativa legislativă 596 din 2018, care zăcuse în sertare de aproape 4 ani de zile.

Pe surse se vorbește despre o înțelegere politică în care liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, are un rol esențial. Forma inițială a proiectului a fost una corectă, cu articole în conformitate cu necesitățile profesiei pentru a servi mai bine interesul public, însă un grup de parlamentari PSD și PNL amendează textul și deturnează radical scopul.

EVZ scrie că schema este una clasică, fiind întâlnită și în alte astfel de „reorganizări” – se divizează patrimoniul, se diluează autoritatea structurilor de conducere, se capitalizează cu resurse financiare structurile nou create și se preia controlul direct prin numirea unui administrator din partea unui administrator concomitent cu anularea a peste 200 de mandate privind structurile de conducere locală și centrală democratic alese prin votul membrilor CECCAR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`