Pasiunea lui Klaus Iohannis pentru mașinile BMW: Povestea începe în 2007. Președintele a condus și un model unic în țară (VIDEO)

Pasiunea lui Klaus Iohannis pentru mașinile BMW: Povestea începe în 2007. Președintele a condus și un model unic în țară (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis, un pasionat de mașini BMW. Capură Video B1 TV

Președintele Klaus Iohannis a avut mereu o pasiune pentru autoturismele marca BMW, ajungând să fie chiar imaginea dealer-ului Automobile Bavaria în Sibiu, firma condusă de prietenul său Michael Schmidt. Fostul primar al Sibiului a primit gratuit, rând pe rând, mai multe autoturisme de lux, unele chiar unice în țară, informează site-ul G4Media, citat de B1 TV. În 2014, președintele a întrerupt contractul cu Automobile Bavaria, dar nu și prietenia cu omul de afaceri…

Președintele Iohannis, pasionat de mașinile BMW

Povestea începe în 2007, anul în care Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană. Atunci, pe când era primar, Klaus Iohannis a primit prima limuzină – un BMW de culoare albă din seria 7.

Acesta ar fi primit, rând pe rând, mai multe autoturisme de lux, unele chiar unice în țară și aduse pe comandă. Asta deși Primăria Sibiu plătea, încă din 2004, câte 6.000 de euro leasing pentru un Audi A6, destinat special edilului.

În 2010, presa locală nota că primarul era deja la a doua limuzină BMW, pusă la dispoziție tot de Bavaria România, în mod gratuit. Cu acestă mașină a avut și un mic accident. După ce a lovit o mașină staționată, președintele a spart radiatorul autoturismului, însă nu au existat victime.

Câteva luni mai târziu, în posesia sa a intrat o altă mașină marca BMW, ultimul model la vremea respectivă, fiind chiar unicat în România, o limuzină de culoare neagră, estimată la peste 100.000 de euro.

În 2014, președintele a întrerupt contractul cu Automobile Bavaria, dar nu și prietenia cu omul de afaceri Michael Schmidt.

În niciuna din declarațiile de avere și de interese depuse de Klaus Iohannis nu apare menționat nici BMW-ul primit spre folosință gratuită de dealerul local cât a fost primar, nici vreun contract de promovare.

Scandalul ”BMW-uri pentru Poliție” duce până la Iohannis

Aceste informații mai adaugă o perspectivă scandalului privind achiziția a 600 de mașini BMW pentru Poliția Română.

Amintim că președintele USR, Cătălin Drulă, a acuzat că specificațiile tehnice cerute în cadrul licitației pentru achiziția acestor mașini au fost special alese ca să se poată încadra doar mașinile de la Automobile Bavaria, firma lui Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis.

În plus, specialiștii auto au susținut că aceste mașini BMW costă mult mai puțin în Polonia decât în România, deși au aceleași specificații. Iar Cosmin Andreica, liderul Sindicatului Europol, a constatat că mașinile luate în 2001 aveau mai mulți cai putere decât BMW-urile acestea.

După săptămâni întregi de scandal, într-un final, Lucian Bode, lider PNL și ministrul de Interne, a ieșit în spațiul public și a prezentat rezultatele verificărilor efectuate de Corpul său de control. A spus că totul e OK. În același timp, însă, Bode l-a acuzat pe Drulă că, atunci când era ministru al Transporturilor, chiar el și-a pus semnătura pe cererea de finanțare, inclusiv pe detaliile tehnice.

În schimb, Drulă l-a acuzat pe Bode că „minte cum respiră” și a explicat faptul că el nu a făcut decât să aprobe un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene, care includea, printre altele, aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor, dispozitive mobile, un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic și 300 de autospeciale de poliţie. Președintele USR a pus la dispoziție și documente.

„Nu are nicio treabă Ministerul Transporturilor cu girofare, radare și mașini de poliție. Nu veți găsi semnătura mea pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice. Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui. Din tot proiectul, până în prezent, Bode nu s-a preocupat decât de achiziția mașinilor, pe care le-a și dublat la număr (au ajuns 600 – probabil avea mai multe de vândut prietenul președintelui)”, a transmis fostul ministru al Transporturilor.

Poziția sa a fost confirmată și de liderul Sindicatului Europol, care a precizat că nevoia o stabilește întotdeauna beneficiarul, în cazul de față Poliția Română.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`