Partida Romilor susține că 300 de mii de romi nu ar fi fost recenzați. Nicolae Păun: Din 650 de comunități de romi doar 75% au fost recenzate

Partida Romilor susține că 300 de mii de romi nu ar fi fost recenzați. Nicolae Păun: Din 650 de comunități de romi doar 75% au fost recenzate
Nicolae Păun: Din 650 de comunități de romi doar 75% au fost recenzate

Președintele Partidei Romilor, Nicolae Păun crede că 300 de mii de romi nu ar fi fost recenzați, deși aceștia ar fi vrut să-și asume apartenența etnică și deși INS-ul ar fi avut la dispoziție ajutorul oferit de Partida Romilor în privința recenzării corecte în comunitățile rome.

Protocolul și legea ar fi prevăzut ca în zonele în care există comunități de romi să existe persoane de etnie romă care să meargă și să ajute la procesul de recenzare

„Există peste 650 de comunități de romi pe teritoriul României, din acest număr de 650 de comunități de romi cu pondere de 1000 și 1500 de persoane vă spun că în proporție de 75% au fost recenzate, 25% nu au fost recenzate.

Dacă vorbim de mediul urban atunci situația este mai critică, uitați-vă la orașe după cum este Bucureștiul.

Bucureștiul are șase sectoare, din cele șase sectoare, cinci sectoare ale Capitalei nu au avut în componența comisiilor persoane de etnie romă, deși protocolul și legea prevedeau că este musai în zone în care există comunități de romi să existe persoane de etnie romă care să meargă și să ajute la procesul de recenzare.

Partida Romilor a pregătit un număr de peste 1000 de persoane gata să acorde sprijin INS-ului în procesul de recenzare pentru că am vrut ca acest proces de recenzare să se apropie de cifra de adevăr atunci când vorbim despre cetățenii români de etnie romă.” – a spus Nicolae Păun la emisiunea televiziunii B1TV – News Alert.

Nicolae Păun, președintele Asociației Partida Romilor Pro-Europa, va da în judecată conducerea Institutului Național de Statistică (INS), deoarece consideră că angajații acestei instituții nu eu efectuat corect recenzarea romilor din România.

„Rezultatele recensământului în ceea ce privește populația romă din România sunt eronate, inexacte. În perioada recensământului, colegii mei din teritoriu mi-au atras atenția asupra faptului că recenzorii refuză să intre în comunități, să recenzeze romii.

Am propus conducerii INS să colaborăm, în sensul să-i ajutăm pe recenzori să meargă la fiecare familie de romi în parte, dar am fost refuzați.

Am spus încă din perioada recenzării că datele vor fi inexacte, după ce mi-au fost semnalate aceste nereguli, dar conducerea INS nu a luat nicio măsură.

Prin urmare, săptămâna viitoare voi contesta în instanță rezultatele recensământului, deoarece sunt eronate, nu reflectă situația reală, numărul adevărat al romilor care trăiesc în România.

Repet: zeci de comunități de romi din România au cerut să fie recenzate, au dorit să-și asume apartenența etnică, dar recenzorii INS nu au vrut să-i recenzeze. Asta deși le-am oferit ajutorul prin colegii mei din respectivele comunități.

Cer renumărarea romilor din România, a gospodăriilor și a situației lor sociale, pentru a face o radiografie reală a membrilor acestei etnii”, a declarat Nicolae Păun, președintele APRPE, într-un comunicat de presă trimis vineri.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`