UPDATE, 10 octombrie, 12.20: În contextul în care pe surse circulă informația că discursul președintelui ucrainean din Parlamentul României ar putea fi amânat sau chiar anulat, în spațiul public au apărut noi declarații controversate ale senatoarei Diana Șoșoacă, acuzată de atitudini pro-ruse.
„Eu atâta vă spun, domnul Iohannis. Dacă vi-l prind în Parlament, va fi rău! Puteți să aduceți tot SPP-ul din lumea asta. Să nu îndrăzniți să îl băgați în Parlamentul României! Iar pe străzi românii ar trebui să iasă și să nu permită intrarea acestui om neobrăzat, nerușinat, un trădător inclusiv al țării sale, în țara noastră!”, a spus Șoșoacă.
UPDATE, 10 octombrie, 11.40: Deși surse parlamentare spuneau inițial că discursul lui Volodimir Zelenski din Parlamentul României a fost anulat, alte surse spun pentru G4Media că este posibil să fie vorba doar despre o amânare din motive de securitate.
Știrea inițială: Conducerea Parlamentului ar fi decis marți să anuleze ședința comună pe care o convocase în onoarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spun surse parlamentare pentru G4Media.
Pe agenda inițială a Legislativului de la București figura, marți dimineață, că la ora 17 va avea loc o ședință comună a plenului reunit în care președintele Ucrainei urma să susțină un discurs. Conducerea Parlamentului ar fi hotărât în cele din urmă să nu mai aibă loc ședința.
Liderul ucrainean s-a adresat parlamentelor naționale cu ocazia fiecărei vizite externe pe care a efectuat-o.
Senatoarea Diana Șoșoacă, acuzată de atitudini pro-ruse, lansase o serie de amenințări în contextul vizitei.
„Va fi rău dacă vine Zelenski în Parlament”, declara Șoșoacă, senatoare văzută în mai multe rânduri la evenimente ale Ambasadei Rusiei la București.
Volodimir Zelenski a ajuns marți în România, iar la ora 13 va fi primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
„Vizita reconfirmă continuarea sprijinului necondiționat al României pentru Ucraina, în contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva acestei țări, precum și caracterul special al relației bilaterale dintre România și Ucraina, potențialul acesteia și necesitatea discutării, la cel mai înalt nivel, a proiectelor și a temelor de interes comun”, spune Administrația Prezidențială a României.