Parlamentul European a votat directiva privind calitatea aerului. Nicu Ștefănuță: Este o victorie pentru oameni. Se pot adresa justiției dacă dezvoltă boli serioase din cauza poluării (VIDEO)

Publicat: 14 09. 2023, 12:52
Foto: Facebook / Nicu Ștefănuță

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat, joi, la Știrile B1 TV prezentate de Gabriela Mihai, că votul dat de Parlamentul European asupra directivei privind calitatea aerului este „o victorie pentru oameni”, care vor putea să se adreseze justiției în cazul în care dezvoltă „boli serioase” din cauza poluării.

Nicu Ștefănuță, pe B1 TV, despre directiva privind calitatea aerului

Eurodeputatul consideră că „directiva este o victorie pentru oameni”.

„De multe ori dumneavoastră, în București, suferiți acolo de poluare, mai sunt arderi ilegale la Sintești care se simt până la București, clujenii au stat cu un miros incredibil zile întregi de la groapa de gunoi neconformă de la Pata Rât. Este o victorie pentru cetățeni, pentru că cetățenii se pot adresa justiției dacă dezvoltă un astm, dezvoltă un cancer, Doamne, ferește, dezvoltă boli serioase care nu sunt cauzate nici de fumat, nici de cauze naturale, și atunci cauza clară este poluarea”, a declarat Nicu Ștefănuță.

„Ce mai face legislația? Te și despăgubește. Te poți duce împotriva primarului, a primăriei, și să spui, din cauza inacțiunii tale, eu m-am îmbolnăvit, pierd ani de viață, pierd bani, pierd sănătate, și atunci tu trebuie să mă despăgubești, să mă plătești”, a continuat el.

„În al doilea rând, ce este important la această legislație este că primăriile trebuie să măsoare acolo unde este lumea, unde e agitație, nu să măsoare calitatea aerului în parc, la lizieră și în pădure, și să zică că totul e OK (…). Trebuie să măsoare exact acolo unde e activitate umană, în centru, la fabrică, în stația de autobuz, acolo trebuie să măsoare. Ca să nu ziceți că UE obligă și România execută, există și bani pentru aceste aparate de măsurători (…). Pentru mine este o veste foarte bună, am luptat foarte mult ca Verde european ca această lege să treacă”, a mai spus oficialul.