Parlamentul European a cerut lămuriri Camerei Deputaților cu privire la imunitatea lui Dan Nica
Președintele Comisiei pentru afaceri juridice din Parlamentul European, Pavel Svoboda, a transmis vineri conducerii Camerei Deputaților o scrisoare în care cere informații cu privire la practica din România în privința imunității parlamentare.
Acestea îi sunt necesare în examinarea cazului europarlamentarului Dan Nica, pentru care ministrul Justiției a cerut ridicarea imunității, transmite Agerpres.
„Vă rog să ne oferiți mai multe informații cu privire la practica Camerei dumneavoastră în aplicarea reglementărilor privind imunitatea membrilor săi, în special aș aprecia dacă ați putea clarifica dacă membrilor Camerei Deputaților care sunt în același timp membri ai Guvernului li se aplică reglementări speciale privind imunitatea și dacă aceste reglementări speciale continuă să fie aplicabile membrilor Camerei care au fost membri ai Guvernului pentru fapte comise în exercitarea mandatului anterior de ministru”, se arată în scrisoarea lui Svoboda.
El amintește că Parlamentul European a primit în noiembrie 2014 o scrisoare din partea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a lui Dan Nica, fost membru al Camerei Deputaților și al Guvernului, în prezent europarlamentar.
„În conformitate cu Protocolul privind privilegiile și imunitățile al UE, membrii Parlamentului European se bucură pe teritoriul statului din care provin de imunități recunoscute membrilor Parlamentului propriei țări. Potrivit legii responsabilității ministeriale, numai Camera Deputaților, Senatul sau președintele României au dreptul să ceară urmărirea penală împotriva unui membru al Guvernului pentru faptele săvârșite în exercițiul funcției lor”, a mai scris președintele Comisiei pentru afaceri juridice din PE.
Comisia juridică a Camerei Deputaților trebuie să elaboreze un răspuns pentru această scrisoare în termen de 10 zile, după care Biroul Permanent îl va transmite Parlamentului European.