Parlamentul European a adoptat raportul Monicăi Macovei privind fondurile de preaderare în domeniul justiției și combaterii corupției

Parlamentul European a adoptat raportul Monicăi Macovei privind fondurile de preaderare în domeniul justiției și combaterii corupției

Raportul Monicăi Macovei privind gestiunea bugetară și eficiența folosirii fondurilor europene de preaderare acordate de UE în  domeniile justiției și anticorupției țărilor candidate și potențial candidate a fost aprobat marți de plenul Parlamentului European cu o largă majoritate de voturi, anunță europarlamentarul pe blogul personal.

Monica Macovei a evaluat alocarea și folosirea fondurilor de preaderare în Serbia, Croația, Muntenegru, Turcia, Bosnia și Herțegovina, Albania și Kosovo. Ea a analizat toate proiectele finanțate de Uniunea Europeană (UE) în domeniile justiției și anticorupției din aceste state, începând cu 2001 pentru Turcia și cu 2005 pentru celelalte țări, se arată în articolul publicat de aceasta.

“Dacă justiția nu merge, nimic nu merge”, a spus Monica Macovei în discursul din plenul Parlamentului European, adăugând că încrederea oamenilor în justiție, investițiile și o piață sănătoasă depind de reformele judiciare. Acestea trebuie să asigure o practică judiciară unitară, pentru că „justiția și aplicarea legii nu sunt o loterie”, și judecarea proceselor în timp rezonabil și într-un sistem de justiție independent, previzibil, corect și rapid.

„Reformele judiciare din aceste țări trebuie să fie finalizate până la data aderării și acestea trebuie să fie ireversibile. De aceea, capitolele “Justiție” și “Anticorupție” sunt acum primele deschise în procesul de aderare, pentru că UE a constatat că acestea sunt vitale. În domeniul anticorupției, statele candidate trebuie să prezinte “cazuri și rezultate convingătoare ale anchetelor și deciziilor judecătorești””, se mai arată în articolul europarlamentarului.

“Regret lipsa voinței politice majoritare în multe din aceste țări pentru a pune în practică schimbări reale pentru combaterea corupției, a crimei organizate și pentru un sistem judiciar eficient și complet independent”, a mai declarat Monica Macovei.

Monica Macovei a cerut Comisiei Europene să aloce fonduri mai mari pentru aceste reforme în țările care vor să adere la UE, pentru că în anii precedenți sumele alocate nu au reflectat prioritățile CE – care consideră justiția și anticorupția domenii prioritare ale integrării europene -, fiind alocate doar 3,13% pentru reformele în justiție și 0,52% pentru anticorupție din totalul fondurilor de preaderare care s-au plătit în aceste țări.

Europarlamentarul Monica Macovei a mai cerut CE să stabilească indicatori noi detaliați pentru a măsura reușita, durabilitatea și justificarea proiectelor finanțate. În raport, Macovei a dat exemplul finanțării europene pentru transpunerea în legislația internă a legislației europene: legile naționale s-au scris cu expertiză finanțată de UE, însă pentru o parte din aceste legi nu s-au mai adoptat norme și regulamente de aplicare, așa încât noile legi n-au fost aplicate conform intenției de la data finanțării.

„Raportul Macovei mai atenționează că banii contribuabililor au fost cheltuiți pe proiecte care nu au fost întotdeauna durabile sau echilibrate, un exemplu fiind agențiile anticorupție: Croația a beneficiat de fonduri UE de preaderare pentru o agenție anticorupție cu puteri de investigare, în timp ce în Kosovo a fost finanțată o astfel de agenție lipsită de puteri de investigație”, se mai precizează în articol.

Raportul Monicăi Macovei adoptat marți de Parlamentul European va permite, în perioada de programare 2014-2020, o monitorizare consecventă, o comparație calitativă a rezultatelor folosirii fondurilor europene și stabilirea unor indicatori obiectivi și detaliați privind modul în care s-au folosit banii europeni în raport cu rezultatele obținute.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`