Parlamentul de la Atena a adoptat programul economic de austeritate pentru salvarea economică a Greciei

Publicat: 13 02. 2012, 08:57

Parlamentul de la Atena a votat planul de măsuri de austeritate care garantează primirea împrumutului de 130 de miliarde de euro vital pentru ca ţara să nu intre în faliment. Votul din legislativ a fost precedat de confruntări violente de stradă între demonstranţii care se opun austerittăţii şi forţele de ordine.

Demonstranţii au aruncat cu cocktailuri Molotov în direcţia clădirii parlamentului de la Atena. Deşi începute paşnic, demonstraţiile au devenit violente după lăsarea serii pe măsura apropierii orei la care parlamentarii votau planul de austeritate. Zece clădiri din centrul capitalei elene au fost incendiate. 45 de persoane au fost arestate. Premierul Lucas Papademos, prezent la dezbateri, a făcut apel la calm.

Votul asupra planului de măsuri de austeritate era crucial pentru viitorul Greciei. Acum, creditorii privaţi vor şterge o parte din datoria ţării ceea ce va şterge, cel puţin pentru moment, spectrul falimentului deasupra vechii Elade.

Prevederile pachetului , care reprezintă o condiţie pentru ca FMI şi UE să acorde statului elen un nou împrumut, sunt considerate înrobitoare de către grecii de rând. Manifestanţii au scandat lozinci ca „Vom fi sclavii germanilor”

Măsurile, care includ o reducere de 22% a salariului minim, o liberalizare a pieţei muncii, o reformă a pensiilor dar şi reforme în domeniile fiscalităţii şi justiţiei, sunt, de câteva zile, contestate violent în stradă de sindicate, care denunţă un şantaj al troicii finanţatorilor internaţionali.