Parlamentul a încuviințat prelungirea cu o lună a stării de urgență în România, cu mai multe condiții

Parlamentul a încuviințat prelungirea cu o lună a stării de urgență în România, cu mai multe condiții
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parlamentul a încuviințat joi, decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire cu o lunăa stării de urgență înRomânia, în cadrul unei ședințecomunea Camerei Deputaților și Senatului care s-a desfășuratonline.

Hotărârea Parlamentului a fost adoptată cu 404 voturi ”pentru”. De asemenea, s-au înregistrat 29 de voturi ”împotrivă” și 5 abțineri.

Parlamentul a impus totodată condiții pentru Guvern, care nu sunt prevăzute în textul decretului prezidențial. Astfel, Guvernul va fi obligat să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate sau pe care dorește să le ia pentru a opri extinderea cazurilor de COVID-19.

De asemenea, Guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege. În urma acestei condiționări, Guvernul nu va mai puteaadopta în astfel de cazuri ordonanțe militare, ci doar ordonanțe de urgență.

PNL a solicitateliminarea tuturor condițilorimpuse guvernului.Solicitarea lor a fost respinsă cu 180 de voturi ”pentru”, 254 de voturi ”contra” și 7 abțineri.

Singurele partide care au anunțat că votează împotriva prelungirii stării de urgență au fost Pro România și ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu.

Alte condiții pe care care au fost impuse Guvernului, potrivit hotărârii Parlamentului de încuviințare a prelungirii stării de urgență sunt:

Guvernul trebuie să acționeze pentru deplina respectare și aplicare a Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale;

în maximum o lună de la încetarea stării de urgență, Guvernjul să prezinte Parlamentului un raport cu toate măsurile luate;

în maximum 60 de zile de la încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice pe perioada și va prezenta un raport Parlamentului

Desfășurarea online a ședinței

Ședința online aînceputla ora 12:00, iar cu o zi înainte, miercuri, Comisiile juridică, de apărare și pentru sănătate ale celor două Camere din Parlament au dat rapoarte de adoptare a decretului prezidențial. La fel au făcut și Comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi și învățământ.

Tot atunci, parlamentarii au făcut mai multe propuneri și recomandări, care vor fi transmise președintelui Iohannis și Guvernului Orban.

Decretul pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile a fost emis marți

Președintele României,Klaus Iohannis, a emis marțidecretul pentru prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării cu încă 30 de zile. Acesta a motivat măsura precizând că nu este încă momentul pentru ridicarea restricțiilor impuse în România, din cauza modului în care evoluează cazurile de coronavirus.

Șeful statului explica la acel moment că o relaxare a restricțiilor, cum „cer cu inconștiență unii politicieni,ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar”.

„Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe întregul teritoriu al României pentru a putea fi luate în continuare cele mai eficiente măsuri de combatere a epidemiei COVID-19.În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a ritmului evoluției pandemiei la nivel global. Dimpotrivă, numărul persoanelor infectate cucoronavirus, cât și numărul deceselor provocate de acesta cresc zilnic într-un ritm alert.Este absolut evident că ne luptăm cu o epidemie extrem de greu de controlat, chiar și în contextul adoptării încă de acum o lună a unor măsuri de distanțare socială fără precedent, prin instituirea stării de urgență. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul nostru de sănătate.Este tocmai scenariul negru pe care, împreună cu Guvernul Orban și cu specialiștii din domeniul medical, ne-am propus încă de la primele semne ale epidemiei să îl evităm. Acțiunea fermă și timpurie salvează vieți și produce efecte pozitive în plafonarea curbei infecțiilor. Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van”, declara, printre altele, președinteleKlaus Iohannis, după ce a emis decretul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`