Parlamentarii urmăriți penal votează pentru declarația de demisie a președintelui Traian Băsescu (VIDEO)

Publicat: 24 06. 2014, 13:52
Foto: stirigiurgiu.ro

Au scăpat de o posibilă arestare preventivă mulţumită colegilor din parlament, iar acum fac pe moraliştii. Parlamentarii cu probleme în justiţie vor vota mâine pentru declaraţia de demisie a preşedintelui Traian Băsescu. Aceiaşi care în trecut au tremurat la gândul că ar putea să-şi petreacă măcar o noapte după gratii şi au cerut clemenţă de la colegii aleşi. Nu le-a fost greu.solidaritatea parlamentarilor a funcţionat, indiferent dacă s-au aflat în barca puterii sau a opoziţiei.

Aleşii penali care au scăpat de arest sunt aceiaşi care vor vota pentru demisia.de onoare a preşedintelui ţării. Asta în condiţiile în acre cel acuzat de trafic de influenţă este Mircea Băsescu. De altfel, parlamentarii îşi iau apărarea unii altora atunci când le vine rândul să răspundă în faţa legii pentru fapte de corupţie, incompatibilităţi şi conflicte de interese. Senatorul PSD acuzat de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri, Marius Isăilă, a avut de partea sa peste 100 de senatori care au votat împotriva cererii procurorilor de încuviinţare a arestului preventiv.

De înţelegerea colegilor parlamentari a avut parte şi colegul lui din partid, Vlad Cosma. Deputatul social democrat a scăpat şi el de arestarea preventivă în urma votului din Camera Deputaţilor. Acesta este acuzat, ­împreună cu tatăl său, ­Mircea ­Cosma, preşedintele CJ Prahova, că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane lei de la trei oameni de afaceri ale căror firme au contracte cu CJ ­Prahova.

Mai puţin cunoscut, dar deloc de ignorat, pe numele senatorului PSD SORIN CONSTANTIN LAZĂR s-a început la finalul lunii mai urmărirea penală, pentru abuz în serviciu.

În luna aprilie, colegul lui deputat, Cătălin Marian Rădulescu a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția şi pentru dare de mită.

Însuşi chestorul Camerei Deputaţilor, Mircea-Gheorghe DRĂGHICI, este urmărit penal pentru complicitate la infracţiunea de folosire a influenţei funcţiei de conducere într-un partid, pentru obţinerea unor foloase necuvenite.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a fost şi el salvat de colegi. Acesta era acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, deoarece ar fi primit foloase necuvenite.

Nu doar parlamentarii puterii au avut de-a lungul vremii susţinerea colegilor din Parlament. Pe lista norocoşilor se numără şi Varujan Vosganian.

Fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu este şi el acuzat de procurori de abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional în perioada în care avea calitatea de ministru al Finanţelor Publice. Anchetatorii spun că liberalul ar fi adu vătămări atât intereselor Guvernului României, cât şi Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cu toate acestea, nimic nu i-a împiedicat pe colegi să-l ajute.

Un alt fost ministru, aceeaşi situaţie. Liberalul Victor Paul Dobre, ministru al Administraţiei atunci, a scăpat de urmărirea penală ajutat de colegii deputaţi. Dobre a fost acuzat de abuz în serviciu. Acesta ar fi semnat o înaintată Curţii Constituţională deşi, potrivit legii, nu avea acest drept. Este vorba de o adresă în care MAI, sub semnătura lui Dobre, spune că nu îşi asumă cifra de alegători înscrisă pe listele electorale care au fost utilizate la referendum.

Senatorul liberal Iosif Secăşan este urmărit penal din martie anul acesta pentru complicitate la dare şi luare de mită.

Florin Popescu, deputatul de Dâmboviţa acuzat că ar fi cerut 80 de tone de carne pentru a o împărți ca șpagă electorală, a fost şi el salvat de la arestul preventiv tot prin votul colegilor.

Lista parlamentarilor cu probleme continuă cu deputatul democrat liberal, Cornel Mircea Sămărtinean, urmărit penal pentru abuz în serviciu în formă continuă şi conflict de interese. În aceeaşi speţă, deputatul PDL Alin Popoviciu este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu.

De altfel, potrivit bilanţului DNA pe 2013, doar anul trecut a trimis în judecată 6 miniştri şi parlamentari.

Marius Isăilă, senator PSD, a fost acuzat de trafic de influenţă și falsuri în înscrisuri.

Vlad Cosma, deputat PSD, a fost acuzat de luare de mită.

Sorin Constantin Lazăr, senator PSD, acuzat de abuz în serviciu.

Cătălin Marian Rădulescu, deputat PSD, a fost acuzat de efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și dare de mită.

Laszlo Borbely, deputat UDMR, acuzat de trafic de influenţă și fals în declarații.

Daniel Chiţoiu, deputat PNL, fost ministru de Finanţe, acuzat de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracţional organizat.

Victor-Paul Dobre, deputat PNL, fost ministru al Administraţiei, acuzat de abuz în serviciu.

Iosif Secăşan, senator PNL, a fost acuzat de complicitate la infracțiunea de dare de mită și complicitate la infracțiunea de luare de mită.

Florin Popescu, deputat – acuzat de mită electorală în valoare de 400.000 de lei.

VARUJAN VOSGANIAN, senator PNL – acuzat de subminarea economiei naţionale.

Parlamentarii penali cer demisia președintelui Băsescu