UPDATE// Ședința Parlamentului pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură, amânată din nou (VIDEO)
UPDATE: 9 septembrie, oar 12:05// Ședința Parlamentului pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură a fost amânată din nou, sâmbătă, din cauză că nu a fost întrunit cvorum.
Marii absenți de la PSD au fost Gabriela Firea, Robert Cazanciunc și Daniel Suciu.
Ședința a fost amânată pentru luni.
–ȘTIRE INIȚIALĂ–
Parlamentarii se reunesc sâmbătă, de la ora 11:00, pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, depusă de USR-PLUS și AUR.
Aleșii au fost chemați aseară înainte de miezul nopții, dar ședința a fost amânată din cauza nerespectării regulamentului și a absenței mai multor parlamentari.
„Mâine la ora 11:00 va avea loc o nouă convocare a Birourilor Permanente Reunite pentru a decide calendarul de vot al moţiunii de cenzură împotriva lui Cîţu. Şedinţa din seara asta tocmai s-a încheiat fără cvorum – PNL şi PSD au jucat la offsaid„, a afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Cristina Prună, vineri seară, într-o postare pe Facebook.
Guvernul Cîțu a ajuns să se confrunte cu a doua moțiune de cenzură, semnată de această dată chiar de partenerii de coaliție, la numai 8 luni de mandat. Prima moțiune de cenzură, inițiată de PSD, a căzut în Parlament, la sfârșitul primei sesiuni, în 29 iunie, cu 201 voturi „pentru” și un vot „împotrivă”.
Ultimele neînțelegeri au pornit de la cele 50 de miliarde de lei pentru comunitățile locale, neînțelegeri influențate covârșitor și de cursa pentru șefia PNL.
Co-preşedintele USR PLUS Dan Barna a anunţat vineri seară că tocmai a fost depusă moţiunea de cenzură, despre care a afirmat că este calea parlamentară pentru ca în cel mai scurt timp să avem un nou premier şi coaliţia să meargă mai departe.
„În măsura în care moţiunea nu va trece, Cabinetul Cîţu merge mai departe, iar noi mergem în opoziţie”, a afirmat el. „Fiţi de partea românilor, nu de partea infractorilor, a politrucilor şi a „băieţilor deştepţi”! Votaţi pentru demiterea guvernului Cîţu!„, este îndemnul adresat în textul moţiunii parlamentarilor.
Potrivit regulamentului, în cel mult 5 zile de la depunere, moțiunea trebuie prezentată în ședință comună în Parlament, când vor fi și luări de cuvânt din partea Guvernului. Apoi, în cel mult 3 zile va urma o nouă ședință comună a celor două Camere în care moțiunea este dezbătută și supusă la vot.
Partidul condus de Dacian Cioloș și de Dan Barna, împreună cu semnăturile adunate din rândul parlamentarilor AUR, a depus vineri seară moțiunea de cenzură cu 122 de semnături. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 234 de voturi, ceea ce înseamnă că sunt necesare și voturile PSD ca să treacă.
Guvernul este demis dacă moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Urmează apoi consultările politice cu toate partidele parlamentare la Cotroceni pentru desemnarea unui viitor premier. Daca moțiunea de cenzura este respinsa, Florin Cîțu trebuie să se vină în Parlament în cel mult 45 de zile pentru a obține un nou vot de încredere.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.