Parlamentarii s-au scos de sub incidența Codului Penal pe acte de corupţie. Şeful ANI: "Dă o lovitură grea statului de drept. Se va crea o super-imunitate"

Parlamentarii s-au scos de sub incidența Codului Penal pe acte de corupţie. Şeful ANI: "Dă o lovitură grea statului de drept. Se va crea o super-imunitate"

Parlamentarii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au introdus câteva amendamente la Codul Penal care îi scot din categoria funcţionarilor publici pe
preşedintele ţării, pe parlamentari şi profesiile liberale.

Mai exact, aceştia nu vor mai putea fi cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate, notează Evenimentul Zilei.

Preşedintele ANI, Horia Georgescu, a declarat că modificările „aruncă în aer” tot istoricul de cazuri adunate de Agenţia de Integritate, adăugând că s-a creat, astfel, o superimunitate în rândul parlamentarilor.

„Conflictul de interese pentru membrii parlamentului urmează să fie dezincriminat prin amendamente la Codul Penal aflate pe ordinea de zi a şedintei de plen. Senatorii şi deputații nu vor mai fi subiecți ai infracțiunii respective şi nici nu vor mai putea fi verificați din aceasta perspectivă de ANI sau alte unități de parchet. Istoricul de cazuri al ANI va fi aruncat în aer în cazul a 25 de senatori şi deputaţi. Se va crea o super-imunitate. Este o iniţiativă care daca va fi adoptată, dă o lovitură grea statului de drept, afectand iremediabil credibilitatea României ca stat membru al Uniunii Europene şi NATO,” a arătat Horia Georgescu.

Astfel, pentru că nu mai sunt consideraţi funcţionari publici, deputaţii şi senatorii nu vor mai putea fi cercetaţi de DNA sau Parchet pentru fapte de corupţie care se aplică funcţionarilor publici.

Parlamentarii nu vor mai putea fi judecaţi pentru o gamă largă de infracţiuni ca abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă sau conflict de interese.

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:04 - Un avion care a decolat din București și avea destinația Zurich, a efectuat o aterizare de urgență în Austria. Care a fost motivul
23:43 - Obiectivele trasate de Marcel Boloș după revenirea la MIPE: Să simplificăm accesul la bani europeni, să semnăm contractele pentru 2021-2027, să deblocăm PNRR, să descentralizăm fondurile
23:29 - Care au fost destinațiile preferate ale bucureștenilor, clujenilor sau ieșenilor în 2024? Locațiile care au fost cel mai vizitate anul acesta
23:29 - Crin Antonescu, despre perioada în care a lipsit din politică: Am trăit financiar din veniturile soției mele și din economiile mele, destul de firave, câte au existat (VIDEO)
23:16 - Claudiu Năsui, după audierea noului ministru de Finanțe: „2025 ne va aștepta cu creșteri imense de taxe”
22:58 - Marcel Ciolacu, întrebat despre facturile zborurilor plătite de Nordis: I-am scris lui Moș Crăciun și sunt ferm convins că pe 25 o să mi le lase sub brad
22:49 - Elena Lasconi, reacție după investirea noului Guvern: „România nu se poate schimba în bine cu aceiaşi oameni la butoane”
22:49 - Diana Buzoianu critică strategia candidatului comun PSD – PNL – UDMR la prezidențiale: Îl puneți pe candidatul suveranist împotriva întregului sistem, exact povestea pe care a vrut să o vândă Georgescu (VIDEO)
22:26 - Imobil din Eforie Nord, transformat într-un cămin de bătrâni ilegal. Nouă pensionari au fost identificați de polițiști
22:22 - Marcel Ciolacu, după învestire: Dobânzile externe la care se împrumută România au început deja să scadă. Prin instalarea noului Guvern, închidem orice spațiu de instabilitate după o lună marcată de multă tensiune (VIDEO)