Parlamentarii României, afaceriști pe bani publici

Parlamentarii României, afaceriști pe bani publici
Foto: ziaruldevrancea.ro

Parlamentarii au derulat, doar în prima jumătate a mandatului, afaceri în valoare de peste 566 milioane de euro, conform unei anchete făcută anul trecut de portalul cursdeguvernare.ro.

La Senat, campion este liderul conservator Dan Voiculescu. Prin diferite firme şi fundaţii controlate de familia sa, senatorul are contracte cu statul care totalizează milioane de euro. Valoarea contractelor încheiate in perioada 2010-2011 se ridicau la aproape 16 milioane de euro.

Un alt campion la capitolul afaceri cu statul este şi senatorul PDL Petru Başa şi cum altfel, prin atribuire directă. Peste 600 de contracte cu statul avea Başa la vremea respectivă. Distribuia reţele de internet sau se ocupa de publicitatea aproape a toate instituţiile publice din Mureş, judeţul în care aleşii l-au trimis prin votul lor.

Chiar şi senatorul Sorina Plăcintă, trecută de la PDL la PNL, preferă contractele cu statul. Potrivit declaratiei de interese, Sorin Placintă este acționar majoritar la două fime: SC Sorste SA Focșani și Inmartextil SA, fiind și președinte al Fundației „Zi Deschisă”. Prin firmele şi fundaţiile pe care le deţine, a derulat contracte prin POSDRU, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării, Agenţia Fondului de Mediu, primăria Târgu Mureş.

La capitolul deputaţi, printre cei pe care afacerile cu statul l-au ridicat în ierarhia celor mai avuţi aleşi este deputatul independent Silviu Prigoană, ales pe listele PDL.  În 2010, lui Silviu Prigoană i-au trebuit 46 de pagini ca să-şi declarare afacerile pe care le obţinuse prin atribuire directă de la stat, 547 de contracte cele mai multe pentru servicii de salubrizare. Ulterior, Prigoană a cedat afacerile copiilor săi, astfel că nu se ştie de câte contracte de la stat se mai bucură deputatul.

Şi deputatul PSD de Constanţa Eduard Martin rămâne unul dintre cei mai norocoşi parlamentari când vine vorba de afaceri cu statul. În 2010, derula 327 contracte cu statul.În 2012, în ciuda crizei, deputatul din fieful lui Radu Mazăre se bucură de 469 de contracte cu statul.

De la liberali, deputatul Relu Fenechiu se distinge prin contracte care însumează milioane de lei încheiate cu instituţii publice din Iaşi. Fenechiu a derulat de-a lungul mandatului său contracte cu Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi, Primăria Iaşi, Inspectoarul Şcolar Judeţean Iaşi, dar şi Consiliul Judeţean Iaşi.

Afaceriștii pe bani publici din Parlament

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_24403').select();" id="embed_text_24403" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)