Parlamentarii cumpără medicamente anti-COVID din Rep. Moldova. Arbidol, indisponibil în România. George Simion (AUR): „Un om de rând nu poate face rost” (VIDEO)

Publicat: 15 11. 2021, 12:58
Actualizat: 15 11. 2021, 12:59

La aproape doi ani de zile de la declanșarea pandemiei de COVID-19 în România, administrarea medicamentelor pentru tratarea pacienților cu SARS-COV-2, cu forme medii, încă rămâne o mare problemă. Medicii acuză penuria de tratamente, iar cetățenii fac rost de medicamente de pe piața neagră sau prin intermediul relațiilor. Inclusiv parlamentarii încearcă să facă rost de antivirale.

Luni, 15 noiembrie, George Simion a dezvăluit faptul că mai mulți colegi din legislativ procedează astfel.

„Colegii din Parlament au cerut Arbidol colegilor noștri de la Chișinău (n.r. – AUR Republica Moldova). În Parlament poți să faci rost de medicamente. Un om de rând, cum face rost de medicamente? Cîțu, care este interesat doar de funcția de premier, nu le dă voie românilor la medicamente”, a declarat George Simion.

George Simion: „Certificatul de muncă nu va intra la vot în Camera Deputaților, săptămâna aceasta”

În cadrul aceleiași conferințe de presă, parlamentarul AUR a anunțat că pașaportul verde pentru accesul la muncă nu va fi votat în această săptămână.

„Am primit sute de telefoane, mii de e-mailuri, iar pe o petiție care circulă pe net s-au primit sute de mii de semnături. Românii ne cer să ne luptăm pentru dreptul lor de a alege. Certificatul de muncă nu va intra la vot în Camera Deputaților săptămâna asta.

Până când fiecare virgulă nu va fi discutată cum trebuie în comisiile raportoare – care sunt în număr de 6 – nu vom admite să se voteze o lege despre care toți deputații știu că este neconstituțională”, a mai transmis George Simion.

În cadrul conferinței de presă, europarlamentarul Cristian Terheș (PNȚCD) a prezentat contractele încheiate de Comisia Europeană cu companiile producătoare de vaccinuri anti-COVID, angajamente cenzurate în mare parte pentru publicul larg, inclusiv pentru oficialii de la Bruxelles.

„Ia întrebați parlamentarii dacă aveți acces la contractele de vaccinare. Eu am cerut, ca europarlamentar, să îmi pună la dispoziție toate contractele. Am primit răspuns de la Ministerul Sănătății: Statele române trebuie să mențină confidențialitatea contractelor, deci nu vi le pot da.

Oamenii sunt chemați să voteze în orb. Așa am votat și în UE, eu am votat împotrivă, de principiu. Într-o astfel de chestiune atât de importantă să ajungem în situația în care deputații din camera decizională să voteze un proiect de lege pe contracte… Pe banii cui au fost votate vaccinurile? Pe banii românilor? Nu e normal să știe?”, a declarat Terheș.

Medicii din România cer achiziționarea de medicamente anti-COVID-19

Antiviralul Arbidol nu este autorizat în România și nici în Republica Moldova. Gigi Becali, care la sfatul medicilor săi și-a tratat toate persoanele apropiate cu Arbidol, a dezvăluit că statul român îl împiedică să aducă în țară aceste tratamente pentru bolnavi.

Între timp, medicii cer cu insistență guvernanților achiziționarea și distribuirea de medicamente antivirale. Astfel, va fi ridicată presiune din unitățile sanitare. Carmen Dorobăț, medic al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a confirmat problemele din spitale, pentru B1 TV.

„Favipiravir este, într-adevăr, un medicament care ne-ar trebui. Ar fi benefic să existe și în farmacii și să se poată da la prescripția medicului de familie, pentru că în acest fel, mulți pacienți s-ar trata acasă și nu ar ajunge în zonele de UPU, de la marile spitale, așa cum am văzut că se întâmplă. Ar ajuta și în spitale (…) Este destinat formelor medii, care se pot agrava (…)

Este vorba despre un medicament care trebuie dat cu atenție la tineri, dar noi, medicii, știm cum să-l prescriem. Pe lângă Favipiravir mai e și Umiferovirul (n.r. – Arbidol), celălalt antiviral care ar putea fi folosit cu succes în zona despre care am vorbit”, a declarat Carmen Dorobăț.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a recunoscut că a cumpărat Arbidol de la o tarabă.