Parlamentarii PNL au votat în unanimitate pentru desființarea SIIJ (surse)

Publicat: 22 03. 2021, 11:32
Foto: Inquam Photos / George Călin

Parlamentarii liberali au votat în unanimitate, luni, în ședința Biroului Executiv al PNL, în favoarea desființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, susțin surse politice din interiorul formațiunii.

Parlamentarii PNL ar fi votat în unanimitate pentru desființarea Secției speciale. Ce a declarat Florin Cîțu luni despre proiect

Proiectul pentru desființarea SIIJ a fost avizat pozitiv de Comisia juridică a Camerei Deputaților în ședința din 18 martie, când deputații juriști au introdus un amendament care prevede că procurorii și judecătorii pot fi trimiși în judecată numai cu încuviințarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Întrebat luni dacă amendamentul respectiv va fi eliminat, premierul liberal a răspuns: „Spun ce am spus mereu: Vreau ca legea să treacă de Parlament cât mai aproape de varianta pe care am aprobat-o în Guvern. Pentru asta e nevoie de întreg pachetul de Legi ale Justiției, nu doar de acest pachet. Veți vedea că tot pachetul va face sens”.

Președintele CSM, pentru B1 TV: SIIJ actuală e ineficientă

Bogdan Mateescu a fost invitatul lui Silviu Mănăstire, duminică seară, la „Dosar de politician”, și a explicat că actuala Secție este ineficientă,„la modul cum funcționează și la modul cum este reglementată”, adăugând totuși că nu pot fi ignorate „opiniile exprimate într-o proporție destul de mare de Înalta Curte de Casație și Justiție și de alte instanțe, în sensul că au existat anumite, să le spunem, derapaje înainte de înființarea SIIJ”.

„CSM nu și-a dorit niciodată superimunități. Chiar în cuprinsul avizului despre care vorbeam am arătat că scopul nostru este asigurarea unui echilibru între magistrații care greșesc și tragerea lor la răspundere penală pentru orice magistrat, chiar dacă greșește penal, trebuie tras la răspundere penală, și ideea de a permite magistratului să își exercite profesia, funcția, menirea sa constituțională cu adevărat independent.Aceasta este provocarea, acesta este echilibrul pe care noi l-am văzut. Cum să facem lucrul acesta, cum să facem astfel încât magistrații care săvârșesc infracțiuni să răspundă, pentru că vă mărturisesc, așa cum am spus-o de altfel și altădată,SIIJ actual nu este eficientă, la modul cum funcționează și la modul cum este reglementată. Pe de altă parte, nu putem să ignorăm opiniile exprimate într-o proporție destul de mare de Înalta Curte de Casație și Justiție și de alte instanțe, în sensul că au existat anumite, să le spunem, derapaje înainte de înființarea SIIJ”, a declarat președintele CSM, duminică seară, în exclusivitate pentru B1 TV.