Parlamentarii mai au de așteptat pensiile speciale. Normele metodologice se plimbă între instituții (VIDEO)

Publicat: 11 02. 2016, 17:11
Foto: newsallert.ro

Pensiile speciale pentru aleși, blocate momentan între instituții. Aproape 450 de foști aleși, care și-au depus deja actele, mai au de așteptat până se vor bucura de noile beneficii cadorisite de Parlament. Asta pentru că normele metodologice se plimbă de la Parlament, la Ministerul Muncii și la Ministerul de Finanțe. Mai e nevoie de un punct de vedere de la minister, chiar dacă acesta este unul consultativ, a spus președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit B1 TV.

”Am considerat necesar, având în vedere riscurile inerente ale unor necoordonări cu ministerele de specialitate, un aviz care nu este obligatoriu, dar este unul consultativ din partea Ministerului Muncii și Ministerului de Finanțe”, a susținut acesta.

Normele vor ajunge înapoi în Parlament peste două săptămâni.

”Vreau ca aceste norme să nu persiste în neclaritățile pe care le-a avut legea. Mi-au fost semnalată posibile neclarități ale legii, nu vreau să persiste și în normele metodologice în așa fel încât să se facă încurcături”, a mai declarat Tăriceanu.

318 foști deputați și 130 de foști senatori și-au depus deja actele pentru a beneficia de indemnizațiile pentru limita de vârstă. Parlamentarii vor încasa pensiile din momentul în care au decizii de pensionare în sistemul de stat, iar cuantumul este de 0,55% din indemnizaţia de parlamentar, raportat la numărul de mandate încheiate, însă în limita a cel mult trei.

Parlamentarii mai au de așteptat pensiile speciale

#DIRECT_ONE_jpc7rn#

Astfel, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar câştiga, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de activitate parlamentară.

Adoptarea proiectului a fost marcată de dispute procedurale între PSD şi PNL. În sesiunea parlamentară trecută, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis legea Parlamentului pentru reexaminare, însă criticile sale au fost acceptate parţial. În decembrie, şeful statului a promulgat actul normativ, fără a mai recurge la ultima cale de atac pe care o avea la dispoziţie, respectiv contestarea la Curtea Constituţională.

În schimb, legea privind pensiile speciale pentru aleşii locali, adoptată la scurt timp şi după modelul legii privind pensiile parlamentarilor, a fost contestată de Guvern la CCR, judecătorii stabilind că actul normativ încalcă Legea fundamentală.