Parlamentarii, din nou deasupra legii. Primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatul după decizia CCR, Dragnea nu

Parlamentarii, din nou deasupra legii. Primarii condamnați cu suspendare își pierd mandatul după decizia CCR, Dragnea nu
Foto: universuljuridic.ro

Curtea Constituţională a decis că aleşii locali condamnaţi la închisoare cu suspendare nu mai pot rămâne în funcţie, aşa cum cerea un proiect de lege votat de PSD. Cu toate acestea, decizia Curții nu se aplică și în cazul parlamentarilor, potrivit adevarul.ro.

Decizia Curţii vine în urma unei sesizări a preşedintelui Klaus Iohannis, care a refuzat să promulge legea adoptată de majoritatea parlamentară dirijată de PSD. Mai exact, proiectul de lege modifica Statutul aleşilor locali, în sensul în care completa articolul referitor la încetarea mandatului unui ales local.

„Cu suspendare sau executare, vorbim de o pedeapsă privativă de libertate. Faptul că pedeapsa este executată în libertate sau în regim penitenciar, ţine de modul de executare al pedepsei, care e o altă discuţie, e o bucătărie separată“, spune avocatul Elenina Nicuţ.

Cu toate acestea, parlamentarii au ignorant această distincţie şi, după sintagma „pedepasă privativă de libertate“, au mai pus o virgulă şi au adăugat explicit: cu executare.

„Excluderea de sub incidenţa legii, deci de la sancţiunea încetării de drept a mandatului a persoanelor pentru care executarea pedepsei penale a fost suspendată, echivalează cu un privilegiu creat acestora“, au motivat judecătorii CCR.

„Suspendarea este tot o formă de executare a pedepsei. S-ar fi creat inechităţi“, a spus şi Valer Dorneanu, preşedintele-interimar al CCR.

În schimb, decizia Curţii nu li se aplică și pentru parlamentari. „Am înţeles că la parlamentari e o chestiune legată de Constituţie“, a spus Liviu Dragnea.

În aceste condiții, Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar nu şi-a pierdut şi drepturile electorale. Astfel, a rămas în continuare deputat. Pe când, un ales local care primeşte o pedeapsă identică cu cea a lui Liviu Dragnea rămâne, automat, fără funcţie.

„Din nou, aleşii parlamentari au un statut privilegiat faţă de aleşii locali. Deşi, dacă stăm să ne gândim, unii primari sunt aleşi cu mai multe voturi decât unii parlamentari“, spune Elenina Nicuţ.

Întrebat dacă va fi schimbată legea şi pentru parlamentari, Dragnea a spus: „Dacă schimbăm Constituţia“. Cu toater acestea, nu este necesară modificarea Constituției, fiind suficient ca parlamentarii să modifice Statutul senatorilor şi al deputaţilor şi să precizeze că un parlamentar îşi pierde funcţia şi în caz de condamnare la o pedeapsă privativă de libertate, nu doar în caz de „pierderea drepturilor electorale“.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie