Parlamentarii cer ajutorul CCR: PSD contestă propriul proiect privind dezincriminarea conflictului de interese

Publicat: 29 06. 2016, 16:58
foto: digi24.ro

Proiectul de lege privind dezincriminarea conflictului de interese în cazul parlamentarilor care şi-au angajat rude la cabinetele parlamentare înainte de 2013 este contestat de un grup de 99 de parlamentari PSD, UDMR, ai minorităţilor şi un liberal.

Proiectul a fost iniţiat chiar de cei de la PSD şi UDMR, pe motiv că se suprapune atribuţiilor ÎCCJ şi reprezintă o "amnistie". Daniel Florea şi Florin Iordache (PSD) şi Marton Arpad (UDMR) sunt inițiatorii proiectului, informează Digi 24.

Sesizarea a fost semnată de 99 de deputaţi, dintre care 76 ai PSD, 13 ai UDMR (inclusiv iniţiatorul Marton Arpad), 9 ai minorităţilor şi un liberal.

Potrivit sesizării, doar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie interpretează şi se ocupă de aplicarea unitară a legii, astfel încât legea de interpretare adoptată de Parlament "ar putea conduce la un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ şi Justiţie, încălcându-se dispoziţiile art. 1 alin. (4) din Constituţia României".

Semnatarii sesizării atrag atenţia şi că acest proiect are "efecte retroactive" şi reprezintă chiar "o subtilă dezincriminare retroactivă, o amnistie".

Proiectul de lege prin care aleşii care şi-au angajat rude la cabinetul parlamentar înainte de anul 2013 să nu poată fi sancţionaţi a fost aprobat în unanimitate de plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului, fără dezbateri.

Proiectul de lege a fost aprobat cu 306 voturi ”pentru” şi o singură abţinere.