Parlamentul a aprobat starea de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis, în prima ședință online din istoria sa.Pentru prima dată, a fost folosită o procedură specială de dezbatere și vot electronic la distanță.
Votul deputaţilor şi senatorilor s-a desfășurat printr-o aplicaţie realizată de departamentele de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Președinții celor două camere, Marcel Ciolacu și Titus Corlățan, au fost prezenți în sala de plen.
Luni, pentru prima dată din 1999 până în prezent, șeful statului a decretat stare de urgență în România. Totul,din cauza răspândirii noului coronavirus.
Iohannis a mai spus că atât el, cât și Guvernul liberal vor lua chiar și măsuri drastice pentru a proteja viața românilor, dar indicațiile trebuie urmate de oameni pentru a-și face efectul:„Dragi români, ascultați mesajele oficialilor, respectați regulile, evitați aglomerările, limitați cât se poate de mult orice deplasare, aveți grijă de cei apropiați, păstrați igiena mâinilor. Păstrați distanța socială”
Iohannis a anunțat apoi ce măsuri se pot impune gradual, în funcție de gravitatea situației:„Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau rapid măsuri precum închiderea punctelor de trecere a frontierei, închiderea restaurantelor. Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, aeriană, maritimă, dacă se impune. Ca măsură cu aplicabilitate graduală, însemnând numai când e necesar, e identificarea și rechiziționarea de stocuri și unități de producție a echipamentelor, medicamentelor necesare pentru combaterea epidemiei. Măsurile vor avea un caracter temporar, dar sunt necesare pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor. Tot ce facem în această perioadă se subsumează obiectivului principal – limitarea transmiterii COVID-19”.