Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în Uniunea Economică și Monetară, mai exact „Pactul fiscal”, la care participă și România, a intrat de marți în vigoare.
Documentul îşi propune să consolideze disciplina fiscală în zona euro. La tratat participă, pe lângă ţara noastră, şi alte trei state din afara eurozonei.
Pactul fiscal a fost ratificat de 25 de state din cele 27 membre ale Uniunii Europene. Marea Britanie și Cehia au fost cele două excepţii. Patru ţări din afara zonei euro au decis să adere la tratat, acestea fiind România, Danemarca, Letonia și Lituania.
România a fost unul dintre statele care au pledat ca și țările din afara zonei euro să poată adera. Documentul a fost semnat pe 2 martie 2012. Preşedintele Traian Băsescu a semnat, pe 13 iunie, decretul privind promulgarea Legii de ratificare a Tratatului.
Actul prevede un buget echilibrat sau în excedent pentru țările semnatare. Asta înseamnă că bugetul fiecărei ţări în parte trebuie să respecte obiectivul pe termen mediu stabilit de către autorităţile locale.
Punerea în aplicare a programului de parteneriat bugetar şi economic, precum şi a planurilor bugetare anuale conforme acestuia, vor fi monitorizate de Consiliul Uniunii Europene şi de Comisia Europeană.
Tratatul privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța în Uniunea Economică și Monetară îşi propune să consolideze disciplina fiscală în zona euro.