Ovidiu Vanghele, noi dezvăluiri despre sora Gabrielei Firea și căminele groazei: „Primul punct din fișa postului este cu persoane vârstnice, persoane cu dizabilități” (VIDEO)

Publicat: 12 07. 2023, 20:02
Actualizat: 12 07. 2023, 20:11
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnalistul Ovidiu Vanghele a oferit detalii, în emisiunea Bună, România, cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, despre  noul episod al investigației jurnalistice privind cele trei azile din Ilfov care arată că Gabriela Firea (PSD), ministrul Familiei și al Egalității de Șanse, a mințit privind activitatea surorii sale, Nela Vica Andrieș (fostă Vrînceanu), la serviciul care se ocupa chiar de verificarea acestor centre.

Ovidiu Vanghele, dezvăluiri despre soara Gabrielei Firea

Ovidiu Vanghele a prezentat fișa postului și dovada că Nela Vica Andrieș avea printre comepetențe și problemele persoanelor vârstnice:

„Unul dintre foarte puținele lucruri corecte pe care le spune doamna Firea este legat de suspendarea surorii sale. Eu m-aș ascunde dacă aș fi în situația asta. Nu aș spune, a fost suspendată. Doamna Nela Vica a lucrat 8 luni din 56, efectiv la serviciu. În rest a fost suspendată. Noi am cerut direcției respective să ne spună inclusiv motivele pentru care a fost suspendată. Nu ne-au spus. La Voluntari lucrurile sunt foarte aproximative. Primăria nu i se spune Primărie. I se spune instituția primarului la Voluntari. Scrie pe mașini, peste tot.

Situația este în felul următor, văzând apărările publice ale doamnei Firea inclusiv în contextul implicării surorii sale în treaba asta, ne-am dus ieri la DAS Voluntari, unde a lucrat doamna Nela Vica Andrieș și am solicitat o serie de detalii legate de prezența și activitatea dânsei la serviciu acolo. Am încercat să vedem negru pe alb cu ce s-a ocupat doamna Nela Vica Andrieș, sora doamnei Firea, cumnata lui Pandele din Voluntari.

Doamna Nela Vica Andrieș, așa cum spune acolo, noi am pus documentul cu ștampilă. În acest document puteți să vedeți fișa postului doamnei Nela Vica Andrieș. Primul punct de acolo este următorul: Elaborarea de proeicte programe destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități și oricăror persoane aflate în situații de risc.  Așa spune instituția asta de la Voluntari, de la instituția primarului de la Voluntari. Doamenle de acolo ne-au spicuit fișa postului. Primul punct pe fișa postului este cu persoane vârstnice, persoane cu dizabilități și ce mai spuen acolo. Dacă dați la punctul opt de exemplu, consilierea și îndrumarea organismelor private care activează pe raza orașului Voluntari, în vederea conform legislației în vigoare. Este vorba despre organisme din asistența socială”.

Din fișa postului prezentată de Ovidiu Vanghele rezultă că Nela Vica Andrieș a exercitat și funcții de conducere în cadrul serviciului și că a demarat controale la centrele groazei, în urma cărora activitatea azilelor a continuat:

„Ne spune că la un moment dat,  în decembrie, sora s-a făcut șefă, nici măcar la direcția aia în care avea aceste atribuții, ci la alt serviciu. Asistență și Protecție Socială în decembrie. În ianuarie, imediat după ce este făcută șefă se suspendă iar. Doamna Nela Vica vine pe postul de inspector într-un moment și imediat se suspendă pentru doi ani. După care vine la muncă înapoi opt luni, este făcută șefă și imediat se suspendă iar un an și o  lună. Nu am mai văzut.

În perioada aprilie 2021 -ianuarie 2022, când dânsa a lucrat efectiv la direcție au fost făcute controalele și am pus informația asta în contextul lucrurilor pe care noi le-am publicat din februarie. În perioada de un an și o lună înainte de începerea efectivă a activității Nela Vica la direcția asta, în centrul ăsta despre care vorbește răspunsul au murit 21 de oameni. În aprilie 2021 vine doamna Vica la serviciu și începe o serie de șapte controale, în direcția pe care a condus-o o lună de zile până când s-a suspendat”.