Senatul a respins miercuri cu 86 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR) ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Orban, cu o zi înainte să fie demis prin moțiune de cenzură, prin care se prevedeau mai multe măsuri pentru facilitarea organizării alegerilor anticipate.
Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis Camerei Deputaților, care este forul deciziona.
Printre prevederile cuprinse în Ordonanța de Urgență în cauză se află aceea că, la alegerile parlamentare, românii pot vota la orice secție din țară sau din străinătate. De asemenea, OUG prevede dublarea numărului senatorilor și deputaților din diaspora, precum și faptul că cetățenii români din afara țării își pot exercita dreptul la vot pe parcursul a trei zile, așa cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut.
Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au cerut marţi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă referitoare la organizarea alegerilor anticipate, dar şi cu privire la toate cele 25 de OUG adoptate de Guvernul Orban în şedinţa din 4 februarie.
Luni, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a cerut și el Avocatului Poporului, printr-o scrisoare oficială, să atace la Curtea Constituțională ordonanța de urgență privind organizarea alegerilor anticipate.
Renate Weber, Avocatul Poporului, a declarat, sâmbătă, pentru Digi24, că are pregătită sesizarea la CCR pentru ordonanța de urgență privind programele din sănătate și că se gândește să atace la Curte și OUG privind legislația electorală.