Organizația USR Iași, chemată în instanță într-un proces privind comunicarea informațiilor de interes public. Partidul a pierdut deja două procese similare la București și Bacău

Publicat: 25 11. 2020, 10:47

USR ajunge din nou în instanță, într-un proces privind refuzul de comunicare a unor informații de interes public. De data aceasta, în fața instanței ajung reprezentanții USR Iași, iar cea care s-a adresat judecătorilor după solicitările de transparență făcute filialei din Iași și rămase fără răspuns este Mădălina Petrea Popescu. Aceasta este cunoscută pentru o scrisoare deschisă pe care i-a adresat-o lui Cosette Chichirău, șefa PSD Iași, în august 2019, scrisoare în care reclama o serie de nereguli din interiorul USR Iași, printre care lipsa de transparență și stilul dictatorial al lui Chichirău.

Potrivit Portalului instanțelor de judecată, un termen în acest proces a fost fixat pe data de 8 decembrie, la Tribunalul Iași.

USR a pierdut deja două procese deschise după ce reprezentanții formațiunii politice au refuzat să comunice date financiare de interes public, solicitate în baza legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.

La începutul lunii noiembrie, cei de laUSRau pierdut, definitiv, procesul intentatde Asociația Evoluție în Instituție, după refuzul de comunicare a unor date privind funcțiile ocupate în partid de fiecare angajat, salariul la angajare și salariul prezent.Iar recent, USR a pierdut, în primă instanță, un alt proces referitor la o solicitare de date care vizează, printre altele, sursele financiare şi bugetul filialeiUSRBacău sau lista persoanelor care sunt remunerate în baza unui contract de muncă sau de colaborare din veniturile filialei.

După aceste decizii ale instanțelor din Capitală și de la Bacău, Mădălina Petrea Popescu are șanse mari să obțină o decizie favorabilă în instanță.

Amintim, în acest context, că Mădălina Petrea Popescu face parte dintre USR-iștii care au fost excluși pentru o noapte din filiala de la Iași, fiind apoi reprimiți în partid în urma presiunilor venite din partea Biroului Național al USR. Excluderea sa a avut loc la câteva săptămâni după scrisoarea deschisă pe care i-a adresat-o lui Cosette Chichirău, în are o acuza pe șefa USR Iași de ipocrizie, îi reproșa că informațiile de la centru sunt transmise mai departe după ce sunt ”filtrate” de ea și îi imputa faptul că în fața membrilor filialei se află mereu într-o așa-zisă campanie electorală.

În 2017, Cosette Chichirău anunța că a depus în Parlement o inițiativă legislativă privind completarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Potrivit acesteia, proiectul prounea ca autoritățile să fie obligate prin lege să publice în text integral toate ”contractele de achiziție publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrăriși contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituția publică este parte, precum și actele subsecvente acestor contracte”. Iar recent, Chichirău îi acuza pe cei de la PNL că vor să interzică accesul la aceste date.