Ordonanța de urgență privind anticipatele, respinsă de senatorii din Comisia Juridică 

Publicat: 18 02. 2020, 11:05
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorii din Comisia Juridică au respins, marți, Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate. Pentru respingerea actului normativ au votat aleșii PSD, UDMR și cei ai ALDE, în timp ce în favoarea OUG s-au pronunțat doar senatorii PNL și USR din Comisia Juridică.

Printre prevederile cuprinse în Ordonanța de Urgență în cauză se află aceea că, la alegerile parlamentare, românii pot vota la orice secție din țară sau din străinătate. De asemenea, OUG prevede dublarea numărului senatorilor și deputaților din diaspora, precum și faptul că cetățenii români din afara țării își pot exercita dreptul la vot pe parcursul a trei zile, așa cum s-a întâmplat și la alegerile prezidențiale de la finalul anului trecut.

După respingerea OUG în Comisia Juridică a Senatului, raportul de respingere va fi dezbătut în plen, urmând ca actul normativ să fie trimis apoi către Camera Deputaților care este forul decizional în acest caz.

Ordonanța de Urgență se va afla, miercuri, pe ordinea de zi a Senatului.

Majoritatea în plenul Senatului este deținută de aleșii PSD.

Amintim că Ordonanța de urgență care reglementează organizarea alegerilor anticipate din punct de vedere tehnic a fost publicată vineri pe site-ul Senatului fiind înregistrată la Parlament. Aceasta face parte din lotul celor 25 de OUG-uri adoptate de către Guvernul Orban în ședința de urgență din noaptea de dinaintea moțiunii de cenzură.
UDMR anunțase prin vocea lui Kelemen Hunor că va cere atacarea ordonanței la Curtea Constituțională dacă aceasta apare în Monitorul Oficial.

„Va schimba Guvernul regulile jocului după ce am intrat pe procedură. Ceea ce e inacceptabil, să schimbi regulile jocului după ce ai început procedura de dizolvare a Parlamentului. Schimbă ordonanța de urgență sistemul nostru electoral. Sistemul nostru electoral este gândit pentru paralementare și construit pe liste județene. Circumscripția electorală este județul, numărul de mandate este stabilit în funcție de locuitorii din acel județ și de aceea pot să votezi în interiorul județului, în interiorul circumscripției dacă locuiești în circumscripția respectivă. Dacă tu spui că fiecare votează unde dorește, unde se trezește, oriunde în țară, schimbi în mod mascat acest sistem. Nici măcar nu e un sistem hibrid, e o prostie.

O parte din mandate sunt distribuite pe listele județene, o parte merg pe lista națională. O astfel de schimbare de sistem fără o discuție pealabilă nu se poate accepta. Rămâne să vedem dacă în Parlament se poate modifica propunerea. Nu cred că se poate ajunge rapid la o modificare corectă și consistentă. Mă voi adresa și eu Avocatului Poporului și voi cere să sesizeze CCR dacă va apărea această ordonanță în Monitorul Oficial. Oricum nu avem de ce să ne grăbim, trebuie să mai stăm încă 30 de zile”, a declarat, marți, Kelemen Hunor.