Orban vs Orban: Premierul român, considerat de jurnaliștii de la AFP un apărător al UE după vetoul exprimat de Ungaria și Polonia în privința bugetului

Orban vs Orban: Premierul român, considerat de jurnaliștii de la AFP un apărător al UE după vetoul exprimat de Ungaria și Polonia în privința bugetului
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban este prezentat ca un exemplu pozitiv de către jurnaliștii de la AFP, comparativ cu omologul său maghiar, Viktor Orban, atunci când vine vorba despre atitudinea față de statul de drept. Așa se face că, atunci când vine vorba despre valorile UE, premierul român își câștigă renumele de Orban cel Bun”, comparativ cu premierul Orban al Ungariei care s-a opus adoptării bugetului UE.

Prim-ministrul Ludovic Orban s-a distanțat de omologul său naționalist maghiar, Viktor Orban, după ce Ungaria și Polonia au folosit dreptul lor de veto pentru a bloca bugetul UE și planul de relansare a economiei europene în contextul pandemiei de coronavirus.

„Blocarea adoptării unei decizii privind planul de redresare afectează negativ întreaga UE, inclusiv pe cetățenii Ungariei și Poloniei”, a declarat Orban pentru AFP într-un interviu, întrebat dacă are un mesaj pentru premierul maghiar Orban.

Ungaria și Polonia, ambele acuzate de Bruxelles de reducerea libertăților democratice, se opun planurilor UE de a lega finanțarea de criteriile privind respectarea statului de drept.

Luni, cele două țări au blocat bugetul pe termen lung al UE și pachetul de salvare a economiei europene, afectată de pandemia de coronavirus – un pachet de 1,8 trilioane de euro (2,1 trilioane de dolari) – și au scufundat blocul în criză politică.

Slovenia și-a exprimat, de asemenea, opoziția față de conceptul unui mecanism al statului de drept care este inclus în acord.

„Este în interesul tuturor, inclusiv al fiecărui cetățean maghiar, ca planul să fie adoptat cât mai curând posibil, deoarece fiecare maghiar va beneficia, alături de fiecare cetățean al altor țări”, a spus Orban.

De la aderarea la UE în 2007, România a primit 56 miliarde de euro, fonduri de coeziune.

Angajându-se să îmbunătățească utilizarea acestor fonduri, Orban a indicat că miliarde de euro vor fi alocați în următorii ani construcției a trei spitale regionale, esențiale pentru o țară cu infrastructură deteriorată și care a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus.

Deși încrezător că „în cele din urmă se va ajunge la un acord”, Orban a respins argumentele omologilor săi din Budapesta și Varșovia, subliniind că „respectarea standardelor statului de drept este o garanție pentru fiecare contribuabil că banii vor fi cheltuiți corect, în interesul public . „

Polonia se află sub o procedură de investigație a UE cu privire la eforturile sale de a reduce independența sistemului judiciar, la fel ca Ungaria, acuzată pentru o eroziune a normelor democratice, cum ar fi libertatea presei, sub conducerea lui Viktor Orban.

Premierul român a refuzat să spună dacă Partidul său Național Liberal (PNL) va susține o posibilă excludere a partidului Fidesz al lui Viktor Orban din gruparea politică a Partidului Popular European European (PPE) „Nu cred că poate apărea o astfel de situație”, a spus Ludovic Orban.

România a fost ea însăși anterior în vizorul Bruxelles-ului între 2017 și 2019 când guvernul anterior, condus de social-democrați (PSD), a lansat o reformă controversată a sistemului de justiție.

Dar acele zile sunt acum o amintire proastă, potrivit lui Orban, care a spus că România s-a „schimbat radical” de când liberalii au preluat puterea în noiembrie 2019.

„Aici, în România, ne-am făcut temele și acum există într-adevăr statul de drept”, a spus el.

Întrebat despre confuzia generată de împărtășirea unui nume de familie cu ungurul Viktor Orban, el a răspuns că oamenii ar trebui să „ne judece după ceea ce facem noi”.

„Sunt unii care îmi spun„ bunul Orban ”, a glumit el.

„Ar trebui să fim judecați după deciziile noastre … și atitudinea noastră în interiorul UE care, cred, ar trebui să fie una de susținere constantă a unității UE”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)