Orban, la finalul consultărilor cu Iohannis: „Avem convingerea că președintele României va lua decizia corectă, pe care noi o vom susține” (VIDEO)

Orban, la finalul consultărilor cu Iohannis: „Avem convingerea că președintele României va lua decizia corectă, pe care noi o vom susține” (VIDEO)
foto: Hepta.ro / Inquam Photos / George Calin

PNL va susține decizia președintelui Iohannis în ceea ce privește desemnarea unui premier, a anunțat Ludovic Orban, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni.

„PNL va susține decizia președintelui. Avem încredere în președintele României. Între președintele României și PNL există un parteneriat pentru România și avem convingerea că președintele României va lua decizia corectă, pe care noi o vom susține”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat de ce și-a depus mandatul de premier desemnat și nu a insistat cu desfășurarea procedurii de învestire în curs, Ludovic Orban a răspuns: „Atât timp cât președintele mi-a dat un mandat, am considerat că trebuie să îi înapoiez mandatul pe care mi l-a dat în conformitate cu prevederile constituționale și, în mod evident, cel care comunică într-o astfel de situație este președintele României, care mi-a încredințat mandatul. De ce n-am insistat cu procedura? Pentru că în termenul de 15 zile, din cauza blocajului pesedist, nu s-a întrunit cvorum. În materie de desemnare a candidatului la funcția de premier, președintele României este cel care ia decizia”.

Referitor la posibilitatea ca Florin Cîțu, actualul ministru interimar al Finanțelor Publice, să fie noul premier desemnat, Ludovic Orban a afirmat: „Cred că această întrebare ar trebui să îi fie adresată președintelui României”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Partidele parlamentare din România vin miercuri, la Palatul Cotroceni, pentru o rundă de consultări cu președintele Klaus Iohannis, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. Președintele Klaus Iohannis a mai precizat că, odată încheiate consultările, va face o declarație de presă, în care este foarte probabil să anunțe ce a decis.

Programul consultărilor de la Palatul Cotroceni, miercuri, 26 februarie:

Ora 16:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 16:30 – Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 17:00 – Uniunea Salvați România (USR);

Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară (PMP);

Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);

Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale

Consultările de la Palatul Cotroceni au loc în contextul în care Ludovic Orban și-a depus, marți, mandatul de premier desemnat, într-o încercare de a debloca situația politică încrâncenată de la București. Deși candidatul pentru funcția de prim-ministru trebuia să se prezinte luni, în Parlament, pentru votul de învestitură, ședința a fost închisă din lipsă de cvorum.

„Din cauza PSD, care a boicotat ieri ședința din Parlament, nu s-a putut da un vot pentru un nou guvern. În acest mod, riscăm să intrăm într-un blocaj, iar acesta este ultimul lucru pe care ni-l dorim. De aceea, am acceptat decizia lui Ludovic Orban de a-și depune mandatul de prim-ministru desemnat. În consecință, am convocat consultări cu partidele parlamentare mâine, la ora 16:00, după care voi anunța care sunt concluziile mele. România nu are nevoie de blocaje, România are nevoie să meargă înainte”, declara președintele Iohannis, marți seară, la Cotroceni, după ce informa națiunea că Ludovic Orban și-a depus mandatul de premier desemnat..

Mai mult decât atât, tot luni, Curtea Constituțională a României a admis sesizarea PSD și a decis că există un conflict între Președinție și Parlament, denunțând decizia lui Klaus Iohannis de a-l nominaliza pe Ludovic Orban pentru postul de premier. Deși motivarea nu a venit încă, ulterior, Valer Dorneanu, președintele instituției fundamentale, a indicat că problema nu a fost persoana desemnată în sine, ci faptul că aceasta nu a generat niciun fel de susținere parlamentară. De altfel, chiar PNL, partidul condus de Ludovic Orban, anunțase că nu va valida instalarea cabinetului liberal, dar demersul face parte din strategia de declanșare a alegerilor anticipate.

Constituția României oferă o plajă restrânsă de posibilități pentru declanșarea alegerilor anticipate. O modalitate ar fi demisia în bloc a parlamentarilor, dar ea ar trebui dublată de o demisie a celor care au candidat pe listele de partid în 2016, și nu au obținut mandat, pentru că ei ar intra în Parlament automat după plecarea colegilor lor.

O altă opțiune stipulează că Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier făcute de președinte, într-o perioadă de cel mult 60 de zile, situație în care șeful statului ar putea, după negocieri cu șefii Camerelor, să dizolve Legislativul și să declanșeze un scrutin înainte de termen.

știre în curs de actualizare

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:41 - De ce nu ar trebui să bei prea multă apă dacă îți dorești să fii hidratat pe tot parcursul zilei. Câtă apă este necesar să bem